Издаването на така наречените "катастрофични облигации" и създаването на публично-частни партньорства може да помогне за запълването на "застрахователната празнина", така че да осигури по-добро покриване на щетите, свързани с изменението на климата. Това се посочва в дискусионен доклад на Европейската централна банка и Европейския орган за застраховане и пенсионно осигуряване (EIOPA), цитиран от Reuters и БТА.

Само една четвърт от свързаните с климата загуби в Европейския съюз са били застраховани, създавайки рискове за икономиката и финансовата стабилност от домакинства и предприятия, които нямат подобни застраховки. Те не биха могли да се възстановят бързо от екстремни събития като пожари или наводнения, пише в доклада.

Без предприемане на действия липсата на подобни застраховки може да се разшири, тъй като по-честите и интензивни неблагоприятни събития водят до по-високи премии и оказват влияние върху предлагането на кредити от страна на банките.

Преките съвкупни загуби от катастрофични събития в ЕС са възлизали на 487 милиарда евро (535 милиарда долара) между 1980 г. и 2020 г., а швейцарският презастраховател Swiss Re е изчислил, че миналата година от подобни събития в световен мащаб е имало щети за 120 милиарда долара.

Шест последователни години на загуби, надминаващи средните, са довели до повишаване на цените на услугите по презастраховане срещу имуществени вреди, като към януари 2023 г. европейските ставки са се увеличили с 30%, посочва застрахователният брокер Howden.

"За да защитим ефикасно нашето общество, трябва да отговорим на нарастващата дупка в застрахователната защита, като предложим и намерим подходящи решения", каза председателят на EIOPA Петра Хиелкема.

Действията могат да включват стимулиране на хората и бизнеса да смекчават последиците от свързаните с климата бедствия чрез предлагане на отстъпки за полиците, пише в дискусионен доклад.

Според насоките включени в него издаването на така наречените "катастрофични облигации" може да помогне на застрахователите да прехвърлят част от риска върху капиталовия пазар, за да запазят цените на премиите. Предприемането на действия би ускорило изплащанията след настъпилите бедствия, за да се избегне по-неблагоприятно въздействие върху икономиката.

Също така застрахователни схеми на национално ниво биха могли да бъдат допълнени от публична схема за целия ЕС, която да гарантира, че на страните членки се предоставят достатъчно средства за възстановяване след мащабни катастрофи, свързани с климата, се посочва в доклада.

Очаква се насоките в доклада да бъдат обсъдени на семинар на 22 май.