Технологичните компании, включително Microsoft, бяха сред малкото печеливши на американския фондов пазар в сряда, докато инвеститорите продължават да анализират корпоративните резултати, предлагащи смесени послания за състоянието на икономиката на САЩ.

Индексът Nasdaq Composite се повиши с 0,5%, докато S&P 500 се понижи с 0,4%, а Dow Jones Industrial Average отписа 0,7%.

Технологичният сектор беше единственият в S&P 500, който отчете печалби в сряда, според FactSet, добавяйки 1,7%. Спадовете обхванаха най-вече компаниите от транспортния и енергийния сектор, както и регионалните банки.

Помрачаващата се перспектива в сезона на корпоративните отчети контрастира с факта, че повечето компании отчитат резултати за първото тримесечие, които надминават очакванията на Уолстрийт. В S&P 500 приблизително 80% от 163-те фирми, които са отчели печалби към сряда сутринта, изпреварват прогнозите на анализаторите, според Refinitiv.

Няма червени флагове в корпоративните отчети според стратези на УолстрийтТърсенето и маржовете, които се задържат стабилни, ще подкрепят ралито на технологичните акции, смятат от Fundstrat

Част от негативизма се дължи на консенсуса, че Федералният резерв ще продължи с повишението на лихвените проценти следващата седмица. Инвеститорите дават приблизително 75% шанс централните банкери да гласуват за ново увеличение, според CME Group - ход, който ще затегне отпускането на кредити на бизнеса и потребителите.

Няколко компании – от Alphabet до корабния гигант United Parcel Service – предупредиха инвеститорите за забавяне на растежа в САЩ. В същото време наемането на работна ръка остава стабилно и секторът на услугите в САЩ се оказва устойчив въпреки смекчаването на производствената активност и спада в продажбите на жилища. Според някои анализатори обаче на забавянето просто му трябва малко време, за да се прояви и да се отрази напълно на пазара, отбелязва The Wall Street Journal.

Как забавящата се икономика на САЩ може да повлияе на останалия святОт TD прогнозират индексът на щатския долар ICE да достигне 97.30 до края на годината, което е спад от нивото от вторник от около 102. И те не са сами в тези прогнози

В Dow най-добре се представиха акциите на Microsoft, скачайки със 7,2%, след като компанията отчете продължаващ растеж в бизнеса си с облачни услуги и след като Обединеното кралство отхвърли опита ѝ за придобиване на Activision Blizzard.

Акциите на разработчика на “Call of Duty” паднаха с 11%, след като британският антитръстов надзорен орган издигна препятствие пред глобалното одобрение на сделката на стойност 75 милиарда долара.

Лондон блокира най-голямото придобиване в историята на гейминг индустриятаСпоред британския регулатор сделката Microsoft-Activision може да наруши правилата за конкуренцията в облачните игри

Други големи технологични акции се представиха смесено, тъй като инвеститорите анализираха новите тенденции в сектора като изкуствения интелект спрямо несигурните икономически перспективи.

Акциите на Alphabet паднаха с 0,1% в сряда, след като компанията отчете второ поредно тримесечие на спад в продажбите на реклами. Amazon, която трябва да отчете резултатите си за първото тримесечие в четвъртък, нарасна с 2,3%. Meta се търгува с 0,9% по-високо в навечерието на публикуването на печалбите си след затварянето на пазара.

„Печалбите от технологични акции са успокояващи за инвеститорите, но те искат да видят покачване и при други сектори от S&P 500“, коментира, Крис Бошамп, главен пазарен анализатор в IG Group, цитиран от WSJ.

S&P 500 остава устойчив в банковите сътресения заради технологичните акцииMicrosoft и Apple са допринесели с повече точки за напредъка на индекса S&P 500, отколкото всички финансови акции са изтрили от него

Акциите на производителите на соларна енергия паднаха, след като Enphase Energy предупреди за намаляващ апетит за инвестиции в такива системи. Enphase се срина с 26%, което прави компанията една от най-зле представилите се в S&P 500. „Търсенето ще се отприщи само когато лихвените проценти се върнат към нормалните нива“, коментира главният изпълнителен директор Бадринараянан Котхандараман пред анализатори.

Банкерите на Фед обаче сигнализираха, че предстои ново увеличение на лихвените проценти следващата седмица, дори на фона на нарастващите страхове от рецесия и напрежението върху регионалните банки.

Акциите на First Republic Bank се сринаха с 30%, удължавайки рязката разпродажба, започнала във вторник, и оставяйки банката с пазарна капитализация от около 1 милиард долара. Междувременно PacWest Bancorp. скочи със 7,5%.

Спад на акциите в САЩ, отчетът на First Republic върна страха за банкитеОтчетите на McDonald's и PepsiCo предполагат устойчиви потребителски разходи

Ръководителите на превозвача Old Dominion Freight Line посочиха обърканите сигнали в банковия сектор като една от причините клиентите ѝ да натиснат спирачките. Акциите на Old Dominion паднаха с 10% в сряда, след подобни разочароващи резултати при други логистични компании.

Забавянето в товарните превози от своя страна предизвиква спад на разходите за гориво спрямо миналогодишния рекорд и натежава върху цените на суровия петрол в САЩ, които се понижиха с 3,6% в сряда до $74,30. Това се отрази негативно на акциите на компаниите в петролния сектор, посочва WSJ.