Първите две парламентарно представени политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ проведоха среща по въпросите за Бюджет 2023 в министерството на финансите.

„Има доста резерви в бюджета, ще получим детайлна информация от Министерството на финансите следващата седмица както за приходната, така и за разходната част, след което ще обсъдим вариант, който изглежда доста реалистичен, бюджетът да влезе в рамките на 3% дефицит“.

Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев, цитиран от БТА. Технологично това ще се случи, най-вероятно, като на първо четене бъде отхвърлен бюджетът с 6,4% дефицит, след това да бъде коригиран от финансовото министерство и да влезе вече с 3% дефицит и конкретно заложени политики, които парламентът би приел, обясни Василев.

Без консенсус в Тристранния съвет за бюджета на ДООДържавата, бизнесът и синдикатите не се разбраха за парите в общественото осигуряване

Относно резервите бившият финансов министър поиска първо да видят детайлната разбивка на Министерството на финансите (МФ) и тя да бъде обсъдена идната седмица в експертните групи.

Едната възможност е в Плана за възстановяване и устойчивост, другата, по думите му, е дивидент, третата е издръжката отчасти на различните ведомства, четвъртата – капиталовата програма.

„Няма да се пипат социални разходи, заплати, данъци“, заяви Асен Василев.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС припомни, че преди два месеца е излязла информация за тежкото състояние на публичните финанси, която и днес се е потвърдила.

„Изискахме подробна информация за капиталовите разходи, за издръжката, за възможността да бъде начислен 100% дивидент, като се отчете рискът за БЕХ, за да се гарантира неговата финансова сигурност и енергийната сигурност на страната, посочи тя, цитирана от БТА.

Надяваме се в най-кратък порядък да получим информация по поставените от нас въпроси и да търсим вариант бюджетът да влезе в рамките на 3% дефицит, подчерта Петкова.

Кабинетът внася проектобюджет с дефицит от 6,4% и нов дълг от 13,7 млрд. лвГълъб Донев представи проектобюджета на извънредна пресконференция

Основната ни цел и приоритет е еврозоната, трябва да изпълним критериите за това, един от тях е 3% дефицит, отговори депутатът на въпрос дали ГЕРБ-СДС остава на позицията, че няма да подкрепи бюджет без редовен кабинет.

До срещата във финансовото министерство се стигна, след като по-рано в парламента експерти от първите две политически сили обсъдиха проектобюджета и се разбраха за въпроси към МФ.