Основните борсови индекси почти не помръднаха в понеделник, след като регулаторите конфискуваха закъсалия кредитор First Republic Bank и се съгласиха да продадат по-голямата част от активите му на JPMorgan Chase.

Продажбата цели предотвратяването на хаотичен колапс за базирания в Сан Франциско кредитор, който би могъл да възобнови банковите сътресения от март, както се опасяваха инвеститорите.

S&P 500 загуби по-малко от 0,1%, а Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite се понижиха с 0,1%.

Сделката за First Republic в крайна сметка създава усещането, че вече има шаблон за справяне със следващи банкови сътресения и отново връща светлината на прожекторите върху решението на Федералния резерв за лихвените проценти, което ще стане ясно в сряда, коментира The Wall Street Journal.

Пазарите са на Федералният резерв е на път да увеличи отново лихвените проценти с четвърт процентен пункт

Акциите на JPMorgan се покачиха с 2,1% в понеделник, a тези на First Republic паднаха с 34% преди отварянето на пазара, а след това бяха спрени.

Регионалните банки бяха сред най-зле представилите се за деня. PNC Financial, която също наддаваше за First Republic през уикенда, се понижи с 6,3%. U.S. Bancorp падна с 3,9%, а KeyCorp загуби 4,8%.

Въпреки че реакцията на пазара на втория по големина банков фалит в историята на САЩ не беше бурна, колапсът на First Republic ще има значителни последици за малките и регионални кредитори, казва Кейти Никсън от Northern Trust, цитирана от WSJ.


First Republic Bank е продадена на JPMorganТова е третата голяма финансова институция, която фалира в САЩ в рамките на два месеца

Междувременно корпоративните печалби показват, че потребителите в САЩ остават в добра форма, което усложнява усилията на Фед да укроти инфлацията чрез забавяне на потреблението.

Круизната компания Norwegian Cruise Line Holdings заяви в понеделник, че приходите ѝ за първото тримесечие са се утроили, резервациите са се повишили до рекордно ниво и че очаква настоящият период да бъде първото ѝ печелившо тримесечие след пандемията.

Резултатите повишиха акциите на Norwegian с 8,9%, както и тези на конкурентни круизни компании – Carnival и Royal Caribbean Group добавиха съответно 3% и 2,4%.

Доставчикът на полупроводници ON Semiconductor надхвърли очакванията на анализаторите за печалбата си през първото тримесечие и представи други оптимистични прогнози, които тласнаха акциите на компанията нагоре с 8,9% – второ най-добро представяне в S&P 500 след това на Norwegian Cruise Line Holdings.

Повече от две трети от компаниите в S&P 500 досега са отчели резултатите си за първото тримесечие на 2023 г., като мнозинството от тях надминава мрачните прогнози на Уолстрийт. Голяма част от останалите компании в индекса се очаква да обявят резултати тази седмица, сред тях са Ford Motor, Clorox, Kraft Heinz, Kellogg и Apple.


Няма червени флагове в корпоративните отчети според стратези на УолстрийтТърсенето и маржовете, които се задържат стабилни, ще подкрепят ралито на технологичните акции, смятат от Fundstrat

Други сигнали за силата на икономиката са данните на Бюрото за преброяване на населението, че разходите за строителство са се увеличили през март, а ISM съобщи, че индексът на производството се е повишил през април. Въпреки че показателят на ISM за фабричната активност регистрира шести пореден месец на свиване, индексът е по-висок от очакванията на анализаторите и поръчките са се увеличили спрямо март.

Тези доклади засилват очакванията на трейдърите, че се очаква увеличение на лихвените проценти с четвърт пункт по време на срещата на Фед и намалява шансовете за понижение на лихвите по-късно тази година.

Валидна ли е старата максима на Уолстрийт „Продавай през май и си отивай“?Инвеститорите, които решат да я следват, може да пропуснат лятно рали, предупреждава анализатор на Bank of America

Доходността на 10-годишните държавни облигации се увеличи до 3,573% спрямо 3,451% в петък.

Цените на петрола се понижиха в понеделник: фючърсите на американския суров петрол паднаха с 1,12 долара, или 1,5%, до 75,66 долара за барел, а Брент загуби 1,02 долара за барел, или 1,3%, падайки до 79,31 долара.

Повечето пазари в Азия и Европа бяха затворени в понеделник. Изключение направи Япония, където Nikkei 225 се покачи с 0,9%, достигайки най-високата си стойност от август 2022 г.