Американските акции се понижиха в четвъртък, а държавните облигации и златото се повишиха, отразявайки постоянните тревоги на Уолстрийт относно регионалните банки и икономическите перспективи.

S&P 500 се понижи с 0,7%, Dow Jones Industrial Average падна с 0,9%, или близо 287 пункта, а Nasdaq Composite загуби 0,5%.

Близо два месеца след колапса на Silicon Valley Bank притесненията за потенциални банкови фалити продължават да владеят пазара. Инвеститорите също така оценяват последиците от срещата на Федералния резерв в сряда, коментират американските финансови издания.

Акциите на три средноголеми кредитора - PacWest Bancorp, Western Alliance Bancorp и First Horizon - изтриха повече от 30%, докато широкият индекс на регионалните банки спадна с 3,5% до най-ниското си ниво от 2020 г. насам.

Отразявайки търсенето на по-сигурни активи, доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ падна до 3,350% от 3,401% в сряда (доходността на една облигация пада, когато цената ѝ се повишива).

Доходността на 2-годишните държавни облигации на САЩ, които са особено чувствителни към краткосрочните перспективи за лихвения процент, падна до 3,727% от 3,939% в сряда, според Tradeweb, отбелязвайки най-големия си спад от 17 март.

Златото се установи близо до рекордно високо ниво от 2048,00 долара за тройунция.

Подновеното състояние на тревога относно регионалните банки идва след като регулаторите конфискуваха First Republic Bank и сключиха сделка за продажба на по-голямата част от нейните операции на JPMorgan Chase.

First Republic Bank е продадена на JPMorganТова е третата голяма финансова институция, която фалира в САЩ в рамките на два месеца

Спадовете в регионалните банки бяха скромни в понеделник, след като сделката беше обявена, но се задълбочиха във вторник, предизвиквайки големи загуби в акции и печалби в държавни облигации.

Акциите продължиха да се понижават в сряда, след като Фед вдигна лихвените проценти до най-високото им ниво от 16 години, а от коментарите на председателя на централната банка на САЩ Джером Пауъл стана ясно, че банкерите си оставят отворена вратичка за още бъдещи увеличения на лихвените проценти в борба с инфлацията. Пауъл също така не изрази сериозна загриженост за банковата система.

Американските акции паднаха след коментара на Пауъл за посоката на лихвитеПредседателят на Фед каза, че банкерите не са взели решение за пауза

Доверието на инвеститорите е разклатено заради сигналите, че и други регионални банки може да бъдат подложени на силен натиск за продажба.

В случая с PacWest, акциите на базирания в Лос Анджелис кредитор започнаха да падат в следборсовата търговия в сряда след съобщение, че обмисля продажба. По-късно банката заяви, че не отчита необичайно бягство на депозити, но разговаря с потенциални партньори и инвеститори и ще продължи да оценява „всички опции за максимизиране на стойността за акционерите“.

Акциите на First Horizon потънаха след прекратяването на сливането ѝ с TD Bank в Торонто за 13,4 млрд. долара. Western Alliance завърши деня със спад от 38%, след като отрече информация, че проучва стратегически промени, включително потенциална продажба.

Фед пое вината за ролята си във фалита на Silicon Valley BankФед призна, че не е успял да предприеме действия по проблемите, довели до колапса на SVB

Продължава сезонът на отчетите, като към четвъртък 80% от компаниите в S&P 500 са обявили резултати за четвъртото тримесечие, като 78% от тях надхвърлят консенсусните прогнози на анализаторите, според FactSet. Като цяло компаниите отчитат печалби, които са със 7,1% над прогнозите, което е най-големият марж от четвъртото тримесечие на 2021 г.

Компаниите от S&P 500 са на път да отчетат спад от 2,7% на тримесечните печалби на годишна база, според комбинация от действителни резултати и прогнози за тези, които тепърва ще докладват, което би отбелязало второ поредно тримесечие на намаляващи печалби, отбелязва WSJ.

ЕЦБ вдигна лихвите с 25 базисни пункта, Лагард не даде сигнал за паузаПерспективите за инфлация продължават да бъдат твърде високи за твърде дълго време, се казва в съобщението на ЕЦБ

Водещите европейски борси също приключиха търговията в четвъртък с понижения на основните борсови индекси, докато инвеститорите анализират как ще се отразят на стойността на акциите последните решения на ЕЦБ и Фед за повишаване на водещите им лихви с по 0,25 процентни пункта, предаде CNBC.

Във Франкфурт DAX изтри 80,82 пункта или 0,51% до 15 734,24 пункта. Парижкият CAC 40 загуби 63,06 пункта или 0,85% до 7340,77 пункта. Общоевропейският Stoxx 600 компенсира частично предишните си загуби, но отново регистрира понижение - с 0,45%.