Федералният резерв на САЩ одобри десето поред увеличение на лихвените проценти в рамките на малко повече от година, като в първите часове след обявяването на решението редица анализатори отново разчитат познато, но нереализирано досега послание – „условен намек, че настоящият цикъл на затягане е към своя край“, както пише CNBC.

Широко очакваното решение за повишение от четвърт процентен пункт, което отвежда лихвения процент до диапазон от 5%-5,25%, е било единодушно, според изявлението след срещата на Фед.

Този път, посочва CNBC, липсва ключово изречение от предишното изявление на централната банка: „Комитетът очаква, че може да е подходящо известно допълнително укрепване на политиката“ (за да свали инфлацията до целта си от 2%).

Някои анализатори интерпретират липсата на подобно послание като край на агресивната кампания на Фед за справяне с инфлацията чрез повишаване на лихвите.

Пазарите са фокусирани върху това дали Фед ще спре тук, особено поради продължаващите опасения относно икономическия растеж и банковата криза, която разклати нервите на Уолстрийт. Акциите се повишиха леко, а доходността на държавните облигации остана по-ниска в първите часове след новината.

Изявлението след срещата на Фед обаче като че ли за пореден път предлага само бледа представа за следващите ходове на централната банка на САЩ – не според това, което беше казано, а според това, което беше пропуснато (именно споменатото по-горе изречение от съобщението на Фед след предишното девето повишение на лихвените проценти).

Фед увеличи лихвените проценти за девети пореден път. Какво следва?Централните банкери гласуваха единодушно за увеличаване на референтната краткосрочна лихва с четвърт процентен пункт

В сегашното изявление се повтаря, че Фед „ще вземе предвид закъсненията, с които паричната политика влияе върху икономическата активност и инфлацията, както и икономическото и финансово развитие“.

Взети заедно, тези послания са най-малкото крехък намек, че дори строгата политика да остава в сила, членовете на Фед не са категорични за по-нататъшно увеличение на лихвените проценти, оценявайки актуалните икономически данни и финансови условия, посочва CNBC.

Решението от сряда идва на фона на нестабилността на американската икономиката и предупрежденията на законодатели от Демократическата партия, които тази седмица призоваха Фед да спре с повишаването на лихвите - според тях то може да доведе до рецесия и прекомерна загуба на работни места.

Пазарът на труда обаче остава силен от началото на увеличенията през март 2022 г. В същото време инфлацията все още е доста над целта от 2%. Много от членовете на Фед коментират, че лихвите вероятно ще трябва да останат високи, дори ако няма повече увеличения.


Наред с инфлацията, Фед трябваше да се справи със сътресенията в банковата индустрия, довели до колапса на три средно големи банки.
Служители на централната банка настояват, че индустрията като цяло е стабилна, но очакваното затягане на кредитните условия и предстоящите засилени регулации се очаква да натежат допълнително върху икономическия растеж, който е само 1,1% на годишна база през първото тримесечие.

Фед пое вината за ролята си във фалита на Silicon Valley BankФед призна, че не е успял да предприеме действия по проблемите, довели до колапса на SVB

В изявлението след срещата се отбелязва, че „по-строгите кредитни условия за домакинствата и бизнеса вероятно ще натежат върху икономическата активност, наемането на работна ръка и инфлацията“.

Езикът обаче в крайна сметка остава подобен на този от изявлението от март, което дойде точно след колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank.

В съобщението на Фед след срещата на банкерите от сряда отново се казва, че икономическият растеж е „скромен“, докато „увеличаването на работните места е стабилно“, а инфлацията е „висока“.


На фона на експертните мнения, че по-високите лихвени проценти са усложнили банковите проблеми, членове на Фед настояват, че са фокусирани конкретно върху инфлацията. Последните данни показват забавяне на увеличението на цените, въпреки че „лепкавите“ елементи като жилищните разходи и тези за медицински грижи остават по-високи, докато цените, които са най-склонни към динамична промяна – като тези на храните и енергията – всъщност са се забавили, според изчисления на Фед в Атланта.

4 въпроса, които икономистите си задават след изказването на Джером Пауъл

Пазарите очакват, че по-бавният растеж и възможността за рецесия може да принуди Фед да намали лихвите по-късно тази година, посочва още CNBC.

Производството се свива през последните 6 месеца, според данни на Института за управление на доставките. Въпреки това секторът на услугите, който включва по-широка част от американската икономика на стойност 26,5 трилиона долара, дава сигнали за разширяване.

Пазарът на труда в САЩ също остава устойчив - противно на очакванията за охлаждане, съобщи по-рано днес CNBC.

Наемането на служители от частния сектор в САЩ неочаквано се е ускорило през април, като ръстът на работните места, осигурени от бизнеса, е бил най-голям от юли миналата година, според най-новите данни на ADP – компания за управление на човешки ресурси.

Работните места, създадени от американските работодатели, са се увеличили с 296 000 през април, което е било значително над ревизираното надолу увеличение със 142 000 през март, докато оценки на Dow Jones предвиждаха ръст от 133 000.


Американските акции паднаха след коментара на Пауъл за посоката на лихвитеПредседателят на Фед каза, че банкерите не са взели решение за пауза.

Този ръст на работни места в частния сектор на САЩ се случва въпреки усилията на Фед да забави икономическия растеж, включително да укроти силния пазар на труда, който е добавил повече от 800 000 работни места тази година, според данни на ADP.

Дисбалансът между търсенето и предлагането на пазара на труда предизвика увеличение на заплатите на американските служители, което се отразява като постоянен инфлационен натиск.

Всичко това е сигнал, че въпреки всички усилия на Фед да охлади пазара на труда, коригирайки дисбаланса между търсенето и предлагането, проблемите остават.