Американските работодатели са добавили 253 000 работни места през април, което сериозно надскача прогнозата за 180 000 позиции на икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal.

Заплатите също са нараснали, което показва, че все още има голямо търсене на работна ръка, въпреки забавянето на икономиката, посочва MarketWatch.

Нивото на безработицата спада до 3,4% от 3,5%. Това съвпада с данните за януари и е най-ниското ниво от 1968 г. насам.

Подобно значително увеличение на работните места не е това, което Федералният резерв на САЩ иска да види. Централната банка се надява пазарът на труда да се охлади, за да облекчи натиска за повишаване на заплатите, съответно и инфлацията.

Спад на американските акции, ръст на облигациите и златото Състоянието на регионалните банки и икономическите перспективи тежат на Уолстрийт

Секторът на услугите (43 000), здравеопазване (40 000), баровете и ресторантите (25 000), финансовите фирми (23 000) и правителството (23 000) са отговорни за вълната от нови работни места.

Заетостта се е повишила скромно в търговията на дребно, строителството и производството.

Почасовото заплащане е нараснало с 0,5% миналия месец, което е най-голямото увеличение от миналото лято.

Увеличението на почасовото заплащане през последната година се покачи до 4,4%. Заплатите нарастваха с около 3% година преди пандемията, отбелязва MarketWatch.

Представители на Фед смятат, че повишаването на заплатите може да затрудни поставянето под контрол на високата инфлация в САЩ.

Горещият пазар на труда може да принуди Фед да продължи с повишението на лихвените проценти в следващите месеци, приближавайки САЩ до рецесия - въпреки намеренията на централната банка да охлади икономиката и пазара на труда само дотолкова, колкото да овладее инфлацията.

Тъй като делът на хората, които работят или търсят работа, остава непроменен на тригодишен връх от 62,6%, някои анализатори смятат, че нарастващото участие на работната сила все пак може да помогне за намаляване на инфлацията - когато повече хора търсят работа, компаниите не трябва да повишават заплатите необичайно високо.