Полицията в провинция Гансу, Северозападен Китай, арестува мъж, за когото се твърди, че е използвал ChatGPT за създаване на фалшива новина, съобщи CNBC.

Това е първият случай в Китай съгласно безпрецедентен закон, свързан с изкуствения интелект. Той подчертава стремежа на китайските власти да регулират и контролират използването на AI с напредването на технологията.

Според властите мъжът с фамилия Хонг, е изфабрикувал новина за влакова катастрофа, причинила смъртта на девет души.

Той използвал ChatGPT, за да създаде по-различни версии на фалшивата новинарска статия и по този начин е преминал проверките за дублиране в платформата, собственост на китайската търсачка Baidu.

В резултат над 20 акаунта са публикували статията и са събрали повече от 15 000 гледания.

Китайските AI чатботове атакуватВ рамките на два дни два водещи китайски технологични гиганта представиха свои версии на ChatGPT

ChatGPT, създадена от OpenAI, е чатбот, базиран на технологията за генеративен изкуствен интелект, която позволява на софтуера да генерира отговори въз основа на потребителски подкани и въпроси.

Например, потребителите могат да поискат от ChatGPT да измисли история въз основа на конкретни инструкции, допълва CNBC.

Китайският закон, регулиращ "технологиите за дълбок синтез" беше въведен тази година.

Технологиите за дълбок синтез се отнасят до изкуствен интелект, който се използва за генериране на текст, изображения, видео или други медии. В закона се посочва, че услугите за дълбок синтез не могат да се използват за разпространение на фалшиви новини.

Китай изготви закона в момент, когато ChatGPT набираше скорост, а властите искаха да изпреварят технологията. Интернет в Китай е силно цензуриран и контролиран. Пекин се опитва да въведе закони, регулиращи новите технологии, които биха могли да предизвикат безпокойство у централното правителство, допълва CNBC.

Инвеститори наливат милиарди в AI стартъпи, които още нямат бизнес планГолемите сделки идват бързо и яростно, но ще издържат ли повечето стартиращи компании на натиска?

ChatGPT е блокиран в Китай, но достъпът до приложението е възможен с помощта на виртуална частна мрежа - софтуер, който може да помогне за заобикаляне на интернет ограниченията в страната.

Понастоящем китайските технологични гиганти изпробват свои собствени конкуренти на ChatGPT, но те не са широко достъпни.

Вместо това китайските компании подхождат предпазливо, отчитат анализаторите пред CNBC, с цел да не предизвикат вниманието на регулаторите и правителството.