„Има конкретни данни, които сочат към определени лица“.

Това заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в отговор на въпрос дали полицията има по-ясни насоки за извършителите и поръчителите на взрива до автомобила на главния прокурор Иван Гешев.

По думите на министъра има немалко оперативна информация по случая, която продължава да се обработва като „голяма част от нея се обработва от анализаторите, изпратени от Европол“.

Демерджиев отново потвърди, че ще се направи всичко необходимо и възможно да се достигне до извършителите и поръчителите на взрива, съобщава БТА.

Демерджиев: Иван Гешев не е бил със семейството си, щетите са незначителни

„Мисля че е редно, коректно е, когато се води такова разследване, то да протече безпристрастно. Мисля, че прокуратурата как да обезпечи това“, заяви министър Иван Демерджиев.

Във връзка с взривното вещество и устройство министърът коментира отново, че дори при директно попадение, то не може да проникне в купето на автомобила и да нарани пътниците вътре.

„Достатъчно разговори сме провели, в това число в присъствие на прокуратурата. След като се изясни видът на взривното вещество и устройство, без да има готови експертизи, е ясно от какъв тип е то, самият тип не позволява, без да има конкретика подробно за самото взривно устройство“, каза Демерджиев.

Сарафов: Прокуратурата трябва да излезе от политическия теренПо думите на Сарафов, мълчанието на главния прокурор

Министърът изнесе данни, че за 2023 г. са проведени над 2000 акции срещу разпространението на наркотици, задържани са много килограми наркотични вещества, образувани са близо 2500 досъдебни производства, а близо 3000 човека са задържани. Той добави, че тези операции ще продължат.