Криптокредиторът Voyager Digital заяви, че ще възстанови около 35% от депозитите на клиентите си в криптовалута.

Компанията прекратява дейността си след неуспешния опит за изкупуване от криптоборсата Binance, съобщава Reuters.

Съдия Майкъл Уайлс одобри плана за ликвидация на Voyager на съдебно заседание в Манхатън, което ще позволи на компанията да върне около 1,33 млрд. долара в криптоактиви на клиентите и да прекрати усилията си за реорганизация по глава 11.

Клиентите ще могат да теглят суми до 1 юни, съобщиха кредиторите на Voyager. Всяко разпределение след първоначалните 35% ще зависи от резултата от бъдещи съдебни спорове, уточниха от компанията.

Voyager подаде молба за защита от фалит през юли 2022 г., като се позова на волатилността на пазарите на криптовалути и неизпълнението на голям заем, отпуснат на криптохедж фонда Three Arrows Capital.

Два опита за продажба се провалиха по време на несъстоятелността на Voyager. Първоначално тя се опитваше да продаде активите си за 1,42 млрд. долара на FTX - сделка, която се провали, когато FTX изпадна в колапс през ноември, уточнява Reuters.

Binance се намеси с оферта за 1,3 млрд. долара, но отмени сделката на 25 април тази година, позовавайки се на "враждебния и несигурен регулаторен климат".

Binance е обвиненa в нарушаване на финансовите закони на САЩCFTC казва, че Binance никога не е била законно регистрирана в САЩ, използвайки „умишлено непрозрачна“ глобална корпоративна структура в опит да избяга от надзора

Надеждите на клиентите на Voyager за възстановяване на средства зависят до голяма степен от изхода на съдебния спор с FTX, която иска да си върне 445,8 млн. долара, изплатени на Voyager преди FTX да изпадне в несъстоятелност.

Ако Voyager постигне пълна победа в съдебния спор с FTX, очакваното възстановяване на клиентите ще нарасне до 63,74 %, според съдебните документи на Voyager.

FTX е възстановила над 7,3 млрд. долара в брой и ликвидни криптоактиви Компанията започва да мисли за бъдещето си след месеци усилия, посветени на събирането на ресурси

Компанията възнамерява да изплати задълженията на клиентите със същия вид криптовалута, която са имали в сметките си.

Депозитите в неподдържани криптовалути, които не могат да бъдат изтеглени от платформата на Voyager и патентования токен VGX, Voyager ще изплати в стабилната валута USDC.

Voyager беше един от няколкото криптокредитори, които подадоха молба за обявяване в несъстоятелност през 2022 г. след бума на пандемията. Другите бяха Celsius Network, BlockFi и Genesis Global Capital.