Кризата в банковия сектор и поглъщането на Credit Suisse преначертаха картата на работните места в сектора на финансовите услуги в Европа, съобщава Reuters.

Един от примерите за това е, че банките в региона се насочват към високопоставени служители, засегнати от поглъщането на втората по големина швейцарска банка от нейния местен конкурент UBS, твърдят специалисти по подбор на персонал.

От друга страна, компаниите за набиране на персонал съобщават, че получават повече автобиографии от финансови служители, които се опасяват, че в бъдеще ще загубят работните си места.

"Компаниите в Европа преоценят собствените си служители, за да установят дали те отговарят на новия стандарт за забележителни таланти, които внезапно са станали достъпни", обяснява пред Reuters Жана Брантоувър, управляващ партньор и ръководител на практиката за финансови услуги в DHR Global, базирана в Ню Йорк.

Според eFinancialCareers през първото тримесечие на 2023 г. кандидатурите за длъжности в сферата на финансовите услуги в световен мащаб са се увеличили с 67% спрямо същия период на миналата година.

UBS сменя финансовия си директор и запазва Кьорнер от Credit Suisse UBS поема Credit Suisse като част от организираното от швейцарското правителство спасяване

Последните размествания по върховете включват ветерана на Credit Suisse Уилям Мансфийлд, ръководител на отдела за сливания и придобивания в региона на Европа, Близкия изток и Африка, който се присъединява към Deutsche Bank, докато бившият му колега Катал Дизи заема ролята на съпредседател на отдела за инвестиционно банкиране в Barclays.

Тези стъпки идват в момент, когато продължителното затишие в дейността, включително при първичните публични предлагания (IPO) и сливанията, намалява перспективите за приходите през тази година.

Междувременно хиляди служители на UBS и Credit Suisse очакват яснота за бъдещето си. Медиите съобщават, че UBS може да съкрати до 30% от длъжностите в своите разширени операции. UBS отказав да коментира.

Крахът на Credit Suisse разклати модела на швейцарската централна банкаКритиците твърдят, че в ръцете на нейния председател е концентрирана твърде много власт и искат промени

Очаква се по-малките финансови компании също да се възползват от увеличаването на броя на търсещите работа, тъй като през последните години някои от тях бяха изтласкани от пазара на труда от конкуренти с по-големи възможности, смята Дарън Бърнс, оперативен директор в Morgan McKinley.

"През последните две години значителните нужди от наемане на служители на фона на недостига на квалифицирани кадри във финансовия сектор накараха големите играчи да плащат повече от необходимото за талантливи хора, което доведе до предложения за заплати с 20-30% по-високи от преди. Сега по-малките или по-малко престижни фирми са в състояние да се конкурират и ще привлекат силни таланти.", обяснява експертът.

Очаква се раздвижването на пазара на труда да окаже натиск върху ръста на заплатите и бонусите в средносрочен план, но засега амбициозните банки вероятно ще платят повече за наемането на известни кадри, съкращавайки бек-офиса или длъжностите, които не са свързани с клиенти, за да намерят средства, смятат добре запознати източници.

Европа избегна рецесията, очаква се спад на инфлацията, смятат от ЕЦБВсички ключови икономически показатели остават благоприятни, заяви вицепрезидентът на ЕЦБ

Междувременно, данните показват, че през първото тримесечие на годината средният ръст на редовното възнаграждение на работниците в бизнес и финансовия сектор във Великобритания е най-голям - 8,8% в сравнение със средно 7% за останалите работници в частния сектор.

Бонусният фонд в компании като Barclays и HSBC се сви през 2022 г., тъй като спадът в дейността по сключване на сделки намали консултантските такси, но BNPP предпочете да повиши възнагражденията си с 14%, увеличавайки броя на служителите, които печелят повече от 1 млн. евро през 2022 г., с 26%.

Великобритания вече заяви, че ще премахне ограничението за банковите бонуси в рамките на плановете за привличане на таланти от световния финансов сектор.

Докато търсят най-добрите кадри, няколко банки също така съкращават броя на служителите си, за да ограничат разходите.

Morgan Stanley е сред тези, които планират съкращения през второто тримесечие, а френската BNP Paribas също намалява броя на служителите си чрез доброволни съкращения и вътрешна мобилност.

Deutsche Bank планира 800 съкращения на 87 000 служители в рамките на планове за намаляване на разходите с още 500 млн. евро.