"Убийци на цветната луна" е заглавието на новия филм на Мартин Скорсезе, с който режисьорът се завърна на Кинофестивала в Кан.

Прожекцията на лентата мигновено привлече вниманието и на критиците и на публиката, а на червения килим се разходи цяла плеяда от холивудски звезди, включително Робърт Де Ниро и Леонардо Ди Каприо, които изпълняват главните роли.

Макар че лентата е по-дълга дори от "Титаник", публиката в Кан стана на крака и аплодира в продължение на девет минути след края на прожекцията.

По всичко изглежда, че Кан обича Лео и Скорсезе, който се завърна на фестивала за първи път от 1985 г.

А това е добра новина за Apple Original Films, които преведоха 200 млн. долара на режисьора, за да реализира проекта си, пише Variety.

Базиран на изданието от 2017 г. "Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI" на Дейвид Гран, филмът на Мартин Скорсезе разказва истинската история за експлоатацията и унищожаването на коренното население на Америка от хора, които са готови на всичко, за да вземат наследството им, пише в рецензия на лентата Euronews.

Градът, който Лео ди Каприо избра за диамантената си империя Талантливият и красив работодател, който освен това е и защитник на природата, избра испанското слънце

В центъра на историята е слабоумният и силно податлив на влияние Ърнест Бъркхарт (Леонардо ди Каприо), който току-що се е завърнал от Първата световна война в ранчото на чичо си в Оклахома.

Чичо му, Уилям "Кинг" Хейл (Робърт де Ниро), има власт в общността Осейдж. Под фасадата му на приятелски настроен покровител обаче се крие жесток човек, който ще направи всичко, за да постави пешките си на шахматната дъска.

Той е архитект на поредица от убийства, за да гарантира, че народът на Осейдж и богатата им на петрол земя няма да се изплъзнат от ръцете на белите.

Кинг дори насърчава бели мъже като племенника си Ърнест да се оженят в общността, за да станат наследници на голямото богатство.

В центъра на плана на Кинг е Моли (Лили Гладстон), член на Осейдж и една от най-богатите американки на глава от населението, което веднага я превръща в удобна мишена, която може да бъде използвана.

С продължителност от 206 минути (само три минути по-кратък от "Ирландецът"), няма как да не се забележи, че "Убийци на цветна луна" е прекалено дълъг филм, пише в критичната си рецензия Euronews.

Най-силните европейски филми от първите 20 на новия векСветът на Седмото изкуство отново е завладян от Филмовия фестивал в Кан

Такава продължителност може би е подходяща за хроника на епопея от такъв мащаб, но темпото в скучната първа част е наказание за зрителите, допълва медията.

Ангажираността все пак се повишава в средната част и до края й, а като прибавим и завладяващата кинематография на Родриго Прието, част от тегавото усещане за филма може да бъде преглътната.

Това до голяма степен се дължи и на актьорския състав, който дава всичко от себе си, като Гладстон блести най-ярко в ролята на Моли - уверена жена, която е в центъра на една заплетена любовна история.

Де Ниро представя най-добрата си работа от години насам като духовния предшественик на своя Ал Капоне в "Недосегаемите".

От BBC публикува класация с филмовите премиери през май, които не трябва да пропускаме

Що се отнася до Ди Каприо, тук той е малко по-неуспешен; неговите гримаси наслояват тягостно усещане, а към края на филма актьорската му игра започва да омръзва.

Налага се да съжаляваш, че не е дадено повече екранно време на перфектно изиграния Гладстон, който успява да предаде усещането за агония с жестове, скрити зад волева обвивка.

Част от причината, поради която на Моли Гладстон не е отделено повече внимание, е, че Скорсезе и сценаристът Ерик Рот изместват фокуса от частта "Създаването на ФБР" от заглавието на книгата и решават да се съсредоточат по-малко върху разследването, а повече върху алчните мъже, които стоят зад масовите избивания.

AI подмладява с половин век Харисън Форд в новия „Индиана Джоунс“Благодарение на технологията, актьорът, който в момента е на 79 години, ще се превърне в своята 35-годишна версия

Това не е конспиративният трилър, какъвто би могъл да бъде, а по-скоро поредният портрет на първородния грях на Америка.

След "Ирландецът", "Убийци на цветна луна" е поредното напомняне, че режисьори като Скорсезе трябва да бъдат ограничавани - особено от стриймърите.

Може би ако Скорсезе беше спестил един час на зрителите, крайният резултат нямаше да остави у тях усещането, че са били подложени на изтезание, подобно на това, което Де Ниро нанася на Лео Ди Каприо.

В заключение може да се каже, че "Убийци на цветната луна" е силен филм, но далеч не е велик за класата, с която познаваме Скорсезе, завършва рецензията на Euronews.

Официалната премиера на "Убийци на цветна луна" по кината е на 20 октомври. След това филмът ще дебютира в стрийминг услугата на Apple, но засега без уточнена дата.