Децата ни са онлайн повече от всякога.

Отглеждаме поколение, наречено TikTok, а милиарди родители по света дори нямат идея какво точно правят наследниците им в мрежата.

Прогнозите са до 2025 г. пазарът на видеоигри да достигне стойност от 256,97 млрд. долара. Един на всеки трима души е геймър, а значителна част от тях са деца.

В същото време се наблюдава тенденция, че непълнолетните стават лесна мишена на престъпници, които ги склоняват да извършват сложни кибератаки чрез усъвършенстваните си умения в интернет.

Доколко всъщност познаваме киберпрестъпниците в сенките на тъмната мрежа? Euronews търси отговор на този въпрос, като се фокусира върху най-уязвимите в обществото – децата.

Пистолет вместо играчка

Синът на Барбара Гемен е въвлечен в киберпрестъпления на много ранна възраст.

"Започна да хакерства на осемгодишна възраст. И тогава си поръча пистолет", обяснява тя.

"Мисля, че прекара един месец в опити да разбере как да може да поръча пистолет и да го достави до вкъщи. Независимо дали от Полша или България, може да сте сигурни, че ще мине през митницата, без проверка. Когато получи пистолета, синът ми го отвори и беше много, много развълнуван. Аз бях напълно шокирана.", допълва Барбара.

Най-младият обирджия у нас консултира банкиСинът му още го пита:

"В един момент започна да се събужда нощем само и само да е на линия пред компютъра и беше наистина стресиран. Тогава разбрахме, че е работил с група международни хакери.", обяснява майката.

Тя опитва да сигнализира полицията, но твърденията й са отхвърлени от служителите като "преувеличени".

Тогава Барбара решава да се обучи в киберсигурност и сега е специален доброволец към холандската полиция.

"В днешно време е лесно, защото много деца имат лаптопи, мобилни телефони и по принцип можеш да направиш хакерска атака само с няколко клика. Това е доста голям проблем, защото децата и младите хора често не знаят кое е законно и кое не", допълва тя.

Пътят от геймър до хакер

Майк Джоунс е изследовател в областта на сигурността, който комуникира с деца, идентифицирани като потенциални киберпрестъпници. Обяснява, че групите за организирана престъпност все по-често се насочват към деца, които играят видеоигри и ги вербуват за кибератаки.

"Организираната престъпност наблюдава внимателно геймърите. Те са в състояние да идентифицират деца, които имат необходимите възможности и знания", разкрива Джоунс.

От Банкман-Фрайд до Си Дзинпин – най-опасните хора за свободния интернетЗа първи път от 2015 г. насам Доналд Тръмп не е начело в списъка на Wired

"За да ви сътрудничат, първото нещо е да спечелите доверието им. Намерете неща, които им харесват. Децата, които обикновено се занимават с технологии и видео игри, обикновено не са сред най-популярните в училище.", обяснява експертът.

Престъплението като забавление

Д-р Кели Дънлап е клиничен психолог. Според нея, младите хакери са податливи към опасни и незаконни атаки, защото мозъкът им не е напълно развит.

"Тийнейджърите не мислят за вредите, които могат да причинят. Способността им да научават нови неща и да се адаптират е наистина невероятна. Но в същото време, части от мозъка им не са достатъчно развити и те са свързани с неща като предвиждане на последиците. Това е неврологично състояние, което все още не се е развило при децата и младежите.", обяснява психологът.

Кристиан Фанк, експерт в "Глобални изследвания и анализи", обаче твърди, че младите хора са привлечени от киберпрестъпления, за да се докажат пред връстниците си.

"Хакерството има нещо като митична аура, като "cool" фактор. Това, разбира се, се дължи и на много сериали и филми. То всъщност привлича млади хора, които може би искат да докажат егото си или да повишат самочувствието си, да придобият някакви права, че са над другите.", допълва експертът.