Фалшиво изображение на експлозия в близост до Пентагона обиколи мълниеносно социалните медии и предизвика краткотраен спад на фондовия пазар в САЩ, съобщава Euronews.

На кадърът се вижда гъст дим, стелещ се около централата на Министерството на отбраната на САЩ.

Според експерти, снимката носи белезите на генерирано от изкуствен интелект изображение и илюстрира заплахата, която технологията представлява по отношение на дезинформацията.

Изображението беше споделено от редица акаунти в Twitter, носещи синя значка "проверено", включително и на профил, представящ се за информационната агенция Bloomberg - наречен "@BloombergFeed", който междувременно беше деактивиран.

Фалшивата новина беше разпространена и от руската държавно контролирана новинарска мрежа RT, която е блокирана в ЕС, но има над 3 милиона последователи в Twitter.

Акаунтът WhaleChart публикува изображението в Twitter с текста: "BREAKING: Explosion near Pentagon". Този туит беше видян над 500 000 пъти.

Фалшивата новина беше опровергана от пожарната служба на окръг Арлингтън, която заяви: "Агенцията за защита на силите на Пентагона и полицията на окръг Арлингтън са запознати с разпространеното в социалните мрежи съобщение за експлозия в близост до Пентагона. В Пентагона или в близост до него НЯМА експлозия или инцидент и няма непосредствена опасност или опасности за населението."

Фалшивото изображение беше разпространено на фона на продължаващите притеснения относно генеративния изкуствен интелект и потенциалните опасности, които той може да породи. Проучване на Reuters/Ipsos, публикувано на 17 май, показа, че повече от две трети от американците се притесняват от негативните ефекти на AI, а 61% смятат, че той може да застраши цивилизацията.

Три големи неизвестни за AI след изслушването на Сам Алтман пред КонгресаСлед три часа във въпроси и отговори, яснота за регулацията не беше постигната

Миналата седмица главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман насърчи политиците да създадат система за регулиране на AI по време на изслушване пред Сената. Един от сенаторите, Кори Букър, заяви:

"Няма как начин да сложим този джин в бутилката. В световен мащаб това е експлозия".

В момента Европейският съюз е н финален етап по изготвянето на свой собствен закон за AI, който да регулира технологията, допълва Reuters.