Акциите на Nvidia скочиха с 25% в следборсовата търговия в сряда, след като ръководителите на компанията прогнозираха, че приходите ще надвишат рекорда на компанията с повече от 30% през текущото тримесечие.

Причина за дръзката прогноза е стремежът на технологичните компании да се възползват от напредъка в изкуствения интелект, който до голяма степен се захранва от изчислителната техника на Nvidia, отбелязва MarketWatch.

Компанията приключи търговската сесията в сряда с пазарна капитализация – общата стойност на всички съществуващи акции – от приблизително $754,3 милиарда, според FactSet. Увеличение от 25% би добавило близо 189 милиарда долара към тази обща сума, приближавайки компанията до оценка от 1 трилион долара.

Само шест американски компании някога са достигали пазарна капитализация от $1 трилион: Apple и Microsoft в момента струват повече от $2 трилиона всяка. Компанията майка на Google, Alphabet и Amazon.com имат оценки от над 1 трилион долара. Собственикът на Facebook Meta Platforms и Tesla са достигали до оценка от $1 трилион преди това.

Пазарната капитализация на Nvidia беше пред тази на Meta и Tesla в края на търговската сесия в сряда, като и двете компании струваха по-малко от 650 милиарда долара, което показва потенциалния мимолетен характер на подобна оценка.

Рекордната пазарна капитализация на Nvidia е 834,4 милиарда долара, установена на 29 ноември 2021 г., според пазарните данни на Dow Jones.

Ако печалбите на Nvidia се задържат през търговската сесия в четвъртък, компанията може да предизвика най-голямото еднодневно увеличение на пазарната капитализация в историята. Към момента най-голямото регистрирано увеличение е това на Amazon – 191,2 милиарда долара на 4 февруари 2022 г., според пазарните данни на Dow Jones, следвано от печалбата от 190,9 милиарда долара от Apple на 10 ноември 2022 г.

Конкурентът на Nvidia Advanced Micro Devices приключи сесията в сряда с пазарна капитализация от $174,4 милиарда.

Nvidia се доближава до оценката от $1 трилион поради огромните печалби на акциите си тази година, докато шумът около генеративния AI превземаше технологичния сектор. След като OpenAI дебютира с предложението си за ChatGPT AI и инвеститорът Microsoft бързо интегрира чатбота в много от своите услуги, очакванията за технологията експлодираха.

Сблъсъкът САЩ-Китай се превръща в заплаха за цялата индустрия за чиповеБелият дом е поискал от Южна Корея нейните производители да не запълват недостига след забраната на Micron

Въпреки този шум обаче, повечето компании избягват да предоставят твърди данни за печалбите, очаквани от AI. Прогнозата на Nvidia за фискалното второ тримесечие – която изисква приблизително 11 милиарда долара приходи, или близо 33% повече от предишния тримесечен рекорд на Nvidia от 8,28 милиарда долара – може да се разглежда като първият знак за вълната от нови разходи, преминаващи през технологичния сектор.

Други компании посочиха, че ще бъдат принудени да инвестират средства, за да развият технологията си, преди да извлекат големи финансови ползи от нея. Microsoft, например, разкри на инвеститорите миналия месец, че капиталовите разходи се увеличават, тъй като изгражда възможности за изкуствен интелект в своята платформа за облачни изчисления Azure – разходи, които до голяма степен отиват към Nvidia.

Това е доста типично за технологичния сектор: компаниите, които правят необходимия хардуер, виждат печалби, преди компаниите, които го използват, за да разработват своите предложения.

Други производители се присъединиха към Nvidia в рязкото покачване в следборсовата търговия в сряда, сред които AMD, която спечели повече от 10%. Marvell Technology добави над 5%, Arista Networks също се доближи до това ниво на повишение.

Акциите на Alphabet и Microsoft се повишиха с около 2% в следборсовата търговия, а софтуерните компании, които превърнаха AI в основна част от своите предложения, също отбелязаха печалби. Акциите на Palantir Technologies и C3.ai се увеличиха с повече от 8%.