“Продължаваме промяната – Демократична България” и ГЕРБ-СДС, които преговарят за съставяне на правителство с втория мандат, са одобрили списък с имена на евентуалните бъдещи министри, съобщи пред журналисти в парламента номинираният за премиер от ПП-ДБ Николай Денков.

Той допълни, че с ГЕРБ си нямат доверие, но може да има доверие на Мария Габриел. Разговорите с нея винаги вървят конструктивно, увери той.

Съставът на проектокабинета е насочен предимно към експерти, обяви още Денков, цитиран от Нова тв, в кулоарите на парламента. Очаква се той да оглави кабинета за първите девет месеца, а след това за същия период предложената от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да го наследи на поста.

Според неофициална информация Мария Габриел, изчаквайки своя ред, ще заеме поста вицепремиер и външен министър, посочва БНР.

Бившият финансов министър Асен Василев и съпредседател на “Продължаваме промяната” от кабинета “Петков” отново ще застане на този пост.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат кабинет с ротационни премиери Габриел и ДенковПредлага се сформиране на правителство с премиери на ротационен принцип за 18 месеца


Министър на енергетиката ще бъде Румен Радев, който е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов е посочен за вътрешен министър, а отбраната ще поеме експертът с дългогодишен опит Тодор Тагарев.

Още вчера bTV обяви пълен списък с имена на министри, с който разполага от свои източници. Според него предложен за министър на правосъдието се очаква да е Милен Матеев, бивш депутат на ПП и председател на комисията по правни въпроси.

Според публикации в други медии, предложен за този пост се очаква да е Емил Дечев, настоящ заместник-министър на правосъдието.

Информацията на bTV показва още, че в експертната квота министри попада собственикът и управител на месопреработвателната компания "Тандем-В" Кирил Вътев, който е предложен за министър на земеделието и храните. Вътев е член на Асоциацията на месопреработвателите в България, бивш неин председател.

Предложението за министър на околната среда и водите е Юлиан Попов, който вече е заемал този пост в служебното правителство с премиер Марин Райков през 2013 г.

Президентът Радев връчи втория мандат на акад. Денков от ПП-ДБРадев определи връчването на мандата като

Най-късно в понеделник (5 юни) "Продължаваме промяната - Демократична България" трябва да върне мандата на президента Румен Радев. Той им беше връчен на 29 май , като тогава президентът заяви, че според него, мандатът е дискредитиран.


„Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня Българската държава.
Тук искам да заявя, че точно заради това, е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат и да поверя съдбините на България на лидерите на вашата партия, след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания заради торпилирането на българския суверенитет“, заяви държавният глава, цитиран от БТА.

От своя страна академик Николай Денков заяви, че всички са категорични, че България има нужда от редовно правителство, което да решава проблемите на хората и да придвижи решително напред европейския път на страната.