С повишаването на температурите и настъпването на лятото, туристи от цял свят прииждат за ваканция по крайбрежието на Италия.

Но огромната популярност на двата най-големи острова - Сицилия и Сардиния, известни с девствените си плажове и тюркоазени води - плаща висока цена за местната околна среда. Сред най-големите проблеми са боклукът и кражбата на пясък, пише в статия по темата CNN.

Това лято местните власти предприемат допълнителни мерки за опазване на природата, като налагат строги ограничения на посетителите, а някои от най-високо оценените плажове на популярните острови, са на първите места в списъка.

Баунеи е малко селце в отдалечен район на Източна Сардиния и това не е първият път, в който въвежда ограничения за броя на дневните посетители.

Тази година обаче мерките за плажуващите, които могат да посещават някои от най-красивите плажове по 40-километровата му брегова линия с изглед към залива Оросей, се затягат още повече.

"Земята ни е предимно с високи скали, в които живеят муфлони и ястреби, и само десетина плажа, така че всички се стичат там, претъпквайки ги", разказва Стефано Мони, кмет на Баунеи, пред CNN. "Вече не можем да си позволим хиляди плажуващи всеки ден както в миналото, това е неустойчиво.", допълва той.

Засегнати са четири плажа. На Кала дей Габиани и Кала Бириала вече е въведен лимит от 300 посетители дневно, на Кала Голорице - 250 посетители, а на Кала Мариолу, най-големият от плажовете, 700 души дневно.

Най-добрите места за посещение в Италия, непознати на масовите туристиАко и вие непрекъснато мечтаете за момента, в който ще се върнете в Италия, редакторите на T+L споделят любимите си места, надявайки се да вдъхновят следващото ви пътуване

Посетителите на Кала Голорице, до който се стига само пеша или с лодка, ще плащат входна такса от шест евро.

Летовниците трябва да резервират мястото си на всички тези места чрез приложение, наречено Cuore di Sardegna, най-малко 72 часа преди посещението си. Входната такса за Кала Голорице може да се плати онлайн или в брой на входа на плажа.

Според местните власти тази такса ще помогне за финансирането на наблюдението, паркинга и поддържането на пътеките и тоалетните на плажа.

На Кала Мариолу, един от най-известните плажове в Сардиния, вече се прилага такса от едно евро на човек за всички лодки или джетове, които акостират тук.

В предишните години плажът е окупиран от около 2000 туристи на ден - ситуация, която кметът описва като "касапница". "Трябва да се поставят граници, в противен случай всичко се срива. Трябва да защитим този рай и неговата крехка екосистема", добавя Стефано Мони.

Според кмета, плажовете на Баунеи са оценени като най-красивите в Италия през 2022 г. от Legambiente, италианска екологична лобистка група. Местността е обект и на европейски интерес заради защитените видове животни и птици.

Крайбрежната зона на Баунеи посреща около 300 000 туристи всяко лято.

В стремежа си да затегне още повече ограниченията, кметът е подал запитване до регионалните власти на Сардиния за разрешение да се въведе задължително разстояние от шест квадратни метра между плажуващите по цялото крайбрежие.

Райските плажове в Европа, за които няма да платите много Българското Черноморие попадна в класация Топ 20 на Guardian за най-нискобюджетни, но едновременно с това красиви плажове

Това няма да е лесен процес.

Стефано Мони е уверен, че ще контролира достъпа до заливите по суша, но е напълно наясно, че ограничаването на достъпа по море ще бъде по-трудно. В района все още се появяват частни лодки, яхти и канута, които често пристигат от близките градове.

"Можем да контролираме пристигащите по море само ако лодките се управляват от оторизирани туристически оператори, с които имаме договори и на ротационен принцип, не повече от два часа на плажовете за всяка група лодки", обяснява Мони.

Баунеи не е единственото място за почивка на остров Сардиния, който се опитва да намали броя на туристите това лято.

Стинтино, рибарско селище на северното крайбрежие, предпиема строги мерки за защита на най-забележителното си богатство - розовия коралов плаж Ла Пелоса, от който се открива гледка към остров Изола Пиана, известен с каменната си наблюдателна кула.

Наречен на тревистите, космати (на италиански: pelosi) растения, които се подават от меките пясъчни дюни, Ла Пелоса е сред най-красивите и пренаселени плажове в Италия.

В разгара на сезона пясъкът му често е лабиринт от хавлии и плажуващи, а плуването в красивите му води обикновено изисква да се движите на зиг-заг между безброй надуваеми шезлонги.

"Ограничихме броя на туристите на Ла Пелоса до 1500 на ден срещу такса за билет от 3,50 евро, като резервациите и плащанията могат да се правят на оторизиран уебсайт", казва кметът на Стинтино Рита Лимбания Валибела, припомняйки един слънчев августовски ден, когато градските власти засичат около 38 000 туристи да плуват във водите на Стинтино.

"Беше шокиращо и отвратително. Унищожиха естествената среда, което доведе до ерозия на пясъка. Не мога да понасям това, че туристите хвърлят боклуци върху пясъчните дюни, което никога не биха направили у дома", възмутен е кметът.

Dolce Vita за напреднали: Невероятни съкровища само на час от РимСамо на час път от столицата ви очакват истински съкровища с неизвестни исторически обекти, тайни сензации от миналото и естествените природни забележителности

В желанието си да избегне подобен случай в бъдеще, Валибела се противопоставя на "разрушителите на природата" с плажни патрули и серия от забрани.

На този плаж са забранени кучетата, пушенето и кражбата на пясък, както и използването на плажни кърпи, като глобите започват от 100 евро.

"На Ла Пелоса са разрешени само постелки. За разлика от кърпите, които се мокрят, пясъкът не се задържа по постелките, за предпочитане ако са изработени от влакна и слама. Заради плажните кърпи сме загубили толкова много пясък", обяснява кметът.

Междувременно ограничения са въведени и на близкия плаж Ле Салине. На къмпингуващите не е позволено да паркират "диво" върху брега от фини камъчета или в близост до лагуната, която е дом на защитени птици и растителни видове.

В Сицилия, на остров Лампедуза, острови, също бяха въведени ограничения за туристите, отбелязва CNN.

Със своите чисти сини води плажът Изола дей Конили многократно е обявяван от туристите за един от най-добрите плажове в света, така че не е изненада, че всяка година тук се стичат огромни тълпи.

Най-красивите плажове в Сицилия Тази година островът има 11 плажа със “Син флаг”. В България за сезон`22 те са 18

Според местните власти, преди въвеждането на ограничения, плажът всеки ден е посещаван от над 1 500 души, които са плащали на място входна такса от 2 евро. Сега броят им е намалял наполовина - 350 сутрин и още 350 следобед. Резервациите се правят онлайн чрез оторизиран местен уебсайт.

В сила е и местен "плажен кодекс", който насърчава посетителите да останат на мястото си за слънчеви бани, освен ако не се къпят във водата. Шезлонгите и плаващите водни постелки са забранени, а шумът трябва да бъде сведен до минимум.

"Лятото може да бъде трудно. Има около 6700 местни жители, но по време на ваканциите тук кацат над 200 000 туристи. Става непоносимо за околната среда и нежизнеспособно за всички", обяснява Филипо Манино, кмет на Лампедуза.

В разгара на лятото той планира да въведе 40-дневна забрана за пристигането на всякакви автомобили и скутери на туристи и на лица, които не са жители на острова. За да намали броя на частните яхти и лодки, които стоят на котва в залива, Мантино настоява в бъдеще Изола дей Конили да бъде обявен за защитен морски парк.

На Линоза, по-малкия вулканичен остров на Лампедуза, вече е забранено за туристически автомобили и се допускат само 200 посетители на ден.

Градче в Сицилия ще ви продаде дом за 1€. Но получавате и 25 000€ за ремонтКакво по-хубаво от купуването на дом за 1 евро в средновековно италианско село? Например това - ще получите и 25 000 евро за превръщането на този груб диамант в мечтаната вила.

Междувременно остров Джилио или остров Изола дел Джилио, разположен край бреговете на Тоскана, въведе такса за пребиваване в размер на три евро, а автомобилите са разрешени за престой само за повече от четири дни през август. През зимата на острова живеят 1 400 души, а през лятото броят на пристигащите посетители достига 10 000 дневно, като общият брой на посетителите достига 300 000 годишно.

Прочида, друг от италианските острови без автомобили, също се бори срещу еднодневните туристи. Островът, който се простира на едва четири квадратни километра, е един от най-гъсто населените острови в Европа с население от около 10 000 души. Въпреки това около 400 000 души го посещават всяка година, като повечето от тях пристигат през лятото, допълва CNN.