Въпреки най-бързия цикъл на затягане на паричната политика в историята на страната канадската икономика все още е в подем, което принуди централната банка да повиши основния си лихвен процент още повече.

По този начин той достигна 22-годишен връх от 4,75% миналата седмица.

Анализаторите залагат на още едно повишение през юли, което да помогне на Централната банка на Канада да понижи инфлацията до диапазона от 2%, а Reuters посочва няколко фактора, които поддържат стабилно търсенето в канадската икономика.

Удължени амортизационни срокове на ипотечните кредити

Много от големите канадски банки позволиха на притежателите на ипотечни кредити с променлив лихвен процент да удължат амортизационния си период, за да запазят плащанията си на почти същото равнище, като временно притъпят въздействието на по-високите разходи по заемите.

Двигателите на растежа и инфлацията в Европа според прогнозата на ЕКИкономиката на Европа е поела по път на охлаждане, както при растежа, така и при инфлацията, който се очаква да продължи до 2024 г.


В резултат на това по-високите разходи по заемите досега са предизвикали по-малко финансово напрежение за купувачите на жилища, отколкото те са очаквали, така че на пазара не се наблюдава рязък скок в предлагането.

Това отчасти спомага за възстановяването на цените на жилищата, които скачат със 17% през трите месеца от януари насам след продължил цяла година спад.

"Това наистина е нещо, което промени начина, по който паричната политика влияе на икономиката", казва Рандал Бартлет, старши директор по канадска икономика в Desjardins. "Много домакинства успяха да продължат да харчат по начин, по който иначе не биха могли, и да останат в домовете си по начин, по който иначе не биха могли."

Разточителство след пандемията

Канадските потребители харчат в чувствителни към лихвените проценти сектори, включително стоки за дълготрайна употреба като мебели и уреди, въпреки спада на разполагаемия доход в страната с 1% през първото тримесечие, използвайки спестяванията си от пандемията. Това става ясно от данни на канадската статистическа служба, според която нормата на спестяване е намаляла наполовина до 2,9% през първото тримесечие спрямо четвъртото на миналата година.

МВФ: Китай и Индия ще допринесат за около половината от глобалния растежМеждународният валутен фонд повиши прогнозата си за Азиатско-тихоокеанския регион


"Изглежда, че много канадци искат да наваксат с преживявания, които не са могли да имат в продължение на няколко години, като пътувания и хранене навън“, добавя Бартлет.

Правителствени разходи

За да компенсират влиянието на инфлацията, която достигна своя връх от 8,1% през миналата година, федералното правителства и законодателите на местно ниво приемат мерки като например федералната еднократна помощ от 2,5 млрд. канадски долара (1,9 млрд. щатски долара) за закупуване на хранителни продукти за хората с ниски доходи, включена в тазгодишния бюджет.

Провинциите също предприемат редица различни мерки, включително намаляване на данъците върху горивата. Според Бартлет техните мерки за стимулиране се оценяват на общо около 12 млрд. канадски долара през фискалната 2023-2024 г. в сравнение с над 20 млрд. в средата на 2022 г.

Взети заедно, "всички те изострят инфлацията, когато се намирате в среда на свръхтърсене", посочва Бартлет. Но според неговата оценка това ще допринесе за "много по-малко" от една десета от процентния пункт към нея през тази година.

Централната банка на Канада твърди, че фискалните разходи не увеличават инфлацията, но и не помагат за нейното намаляване.