В четвъртък акциите на Microsoft удариха нов рекорд, подкрепени от пазарния оптимизъм за перспективите на изкуствения интелект (AI). Това помогна на технологичния гигант да достигне рекордна пазарна капитализация от 2,59 трилиона долара, посочва Reuters.

Microsoft се счита за лидер в прилагането на технологията на изкуствения интелект в софтуерната индустрия благодарение на огромната си инвестиция в OpenAI, базирания в Сан Франциско стартъп, който разработва широко популярния чатбот ChatGPT.

Миналия месец технологичният гигант започна да внедрява множество подобрения на изкуствения интелект, включително ChatGPT, в облачните си услуги Azure, както и в търсачката си Bing - ход, който цели да оспори господството на Google на Alphabet Inc на полето на търсенето в интеренет.

Как Nvidia стана седмата американска компания, достигнала оценка $1 трлн.Във вторник акциите на производителя на чипове стигнаха 410,22 долара, което му осигури оценка от $1,01 трилиона
В четвъртък акциите на Microsoft затвориха с 3,2% ръст на ниво от 348,10 долара за акция. Ценните книжа, които се радват на ръст от над 45% от началото на годината досега, достигнаха предишното си рекордно ниво от 343,11 долара на 19 ноември 2021 г.

Акциите на Apple също достигат нов връх от 186,01 долара, докато тези на производителя на графични чипове Nvidia поставиха нов рекорд в рамките на деня от 432,89 долара.

Този скок на акциите на Microsoft напълно отговарят на предварителните дневни очаквания на анализаторите на JPMorgan, които повишиха прогнозите си за представянето на технологичния гигант, позовавайки се именно на изкуствения интелект, който стимулира търсенето на продуктите му. От 53 анализатори, покриващи Microsoft, 44 препоръчват покупка на акциите на Microsoft, а средната целева цена, посочена от тях, е 340 долара, според данни на Refinitiv.

"Потвърждаваме бичата си гледна точка за генеративния изкуствен интелект и продължаваме да виждаме, че той стимулира възраждането на доверието в ключови софтуерни франчайзи", пишат анализаторите на JPMorgan, цитирани от Reuters.