В петък Париж стана свидетел на вечеря за 470 милиарда долара.

В петзвездния Cheval Blanc се срещнаха Илон Мъск, чието богатство се оценява на 237 милиарда долара, и Бернар Арно, "струващ" 233 милиарда долара, съобщават няколко световни агенции, цитирани от БТА.

Двамата милиардери бяха придружени от семействата си, а Антоан, син на Бернар и негов потенциален наследник начело на империята LVMH, запечата събитието, качвайки снимката в Instagram. Майката на Илон - Мей, също присъства на вечерята.

Напоследък Мъск и Арно постоянно разменят местата си начело на списъка на най-богатите хора в света. В момента Мъск пак води, но Арно е по петите му с амбиция отново да го изпревари.

Двамата милиардери си приличат в много неща, но в някои съществено се различават.


Зак в сянката на Мъск: Непознатият финансист без фенове, който движи Tesla Финансовият директор на Tesla Зак Къркхорн е малко известен извън компанията, но вътре той е широко ценен заради умението си да се справя с изискванията на своя шеф

Мъск предпочита да върти империята си сам чрез доверени хора и сътрудници и да държи семейството засега встрани от бизнес делата. За разлика от него и петте деца на Бернар Арно са включени в управлението на десетките компании, които са под шапката на LVMH.

Това потенциално разпалва амбициите на всички тях да наследят 74-годишния си баща на трона.


Пазарната капитализация на Tesla зависи от автономното шофиране, заяви МъскТой повтори идеята автомобилите да бъдат превърнати във флотилия от самоуправляващи се роботизирани оси

В най-добри позиции засега изглежда 46-годишният Антоан, който отговаря за комуникациите, имиджа и ESG стратегиите в LVMH. Той е и вицепрезидент на Christian Dior SE и член на борда на директорите на компанията майка, пише Reuters.

След 2012 г. Антоан е бил и главен изпълнителен директор на луксозната мъжка марка облекла и обувки Berluti, както и президент от 2013 г. на италианската Loro Piana.

Завършил е бизнес университета INSEAD (известен като втората ковачница за управленски кадри в бизнеса и политиката след Harvard Business School) и канадския бизнес университет HEC Montreal.

Експерти обаче твърдят, че ролята на Антоан на "пръв наследник" зависи от нещо на пръв поглед тривиално - позиционирането на LVMH като основен спонсор на Олимпийските игри в Париж догодина. Постигането на такава сделка би доказало бизнес способностите му и годността му да наследи баща си като президент и изпълнителен директор на "империята на лукса", когато Бернар реши да се оттегли, посочва Reuters.


Анатомия на лукса: Как Louis Vuitton удвои продажбите си за четири годиниМоже ли глобален моден гигант да запази усещането за ексклузивност?

Преговорите около спонсорството на LVMH се въртят около промоциите, отпускани от двете най-големи и известни марки под шапката на компанията - Louis Vuitton и Dior. Според запознати източници това би струвало на най-богатия французин около 150 милиона евро.

По думите на главния изпълнителен директор на Париж 2024 Тони Естанже сделката е договорена, остава само да бъде финализирана и официализирана.

"Трябва време, но искаме да сме сигурни, че партньорството има смисъл и е добре балансирано“, казва той. В рамките на сделката Антоан ще се опита да представи LVMH като пазител и защитник на френското наследство, но и същевременно ще се старае да не прекалява в употребата на бранда в твърде много лога, което би свалило цената му.

Преговорите вървят дискретно, но крайният резултат ще бъде публично оповестен и ще засили позициите на Антоан, ако изходът е добър за компанията. Но би могъл и да ги отслаби, ако не е желаният от неговия баща. А това би подхранило амбициите на другите наследници.

Кои са те?

Най-реалният съперник на Антоан е 48-годишната му сестра Делфин, която през февруари стана президент и главен изпълнителен директор на Christian Dior Couture.


Бернар Арно назначи дъщеря си Делфин за шеф на Dior45-годишната Делфин Арно, която беше изпълнителен вицепрезидент на Louis Vuitton от 2013 г., ще встъпи в длъжността на 1 февруари

Преди това тя е била изпълнителен вицепрезидент на Louis Vuitton, отговарящ за производството, както и заместник управляващ директор на Dior, член на борда на директорите на LVMH и на изпълнителния комитет на групата. Делфин е завършила френския бизнес университет EDHEC и London School of Economics and Political Science

Специалистите по бизнес отношения оценяват на този етап като по-малки шансовете на другите три деца на Бернар.

31-годишният Александър е изпълнителен вицепрезидент Tiffany, отговарящ за производството и комуникациите. Преди това той е бил в продължение на 4 години главен изпълнителен директор на производителя на куфари Rimowa. Има магистърска степен от френското висше инженерно училище École Polytechnique.


Вълкът в кашмир, който върна желанието за TiffanyНе можете да мечтаете, когато говорите в числа.“ Вместо да мислят за рентабилността, Арно призовава своите мениджъри да мислят за това как да създават желание.

28-годишният Фредерик е главен изпълнителен директор на Tag Heuer от 2020 г., а преди това е бил директор за стратегиите и дигитализацията на марката, за която работи от 2017 г. Той също е завършил École Polytechnique.

24-годишният Жан е директор в подразделението за часовници на Louis Vuitton, отговарящ за маркетинга и развитието от август 2021 г., когато постъпва на работа в компанията. Завършил е финансова математика в Масачузетския технологичен институт (MIT) и инженерни науки в Imperial College London.