Канадски самолети са засекли подводни шумове в Северния Атлантик при издирването на туристическата подводница, която изчезна по време на пътуване до останките на "Титаник".

Това съобщи бреговата охрана на САЩ, цитирана от Reuters.

Издирвателните екипи преместиха подводните си роботизирани операции за търсене "в опит да проучат произхода на шумовете", заяви бреговата охрана в поредица от туитове рано тази сутрин.

Търсенето с дистанционно управляеми апарати (ROV) не на този етап не дават резултат, но ще продължат, съобщиха от бреговата охрана.

Службата не даде повече подробности за естеството или обхвата на засечените звуци, нито за начина, по който са били уловени.

Позовавайки се на вътрешни съобщения на правителството на САЩ, независими един от друг, CNN и списание Rolling Stone съобщиха късно снощи, че звуци от почукване са били засечени от канадски самолети на 30-минутни интервали в зоната на търсене.

Експедиция до Цената за място в експедицията е 250 000 долара, а останките на

Rolling Stone, който пръв съобщи новината, заяви, че звуците са били засечени от сонарни буйове, разположени в района "близо до мястото на бедствието", и че допълнителен сонар е засякъл още звуци четири часа по-късно.

CNN се позовава на информация от американското правителство, в която се казва, че около четири часа след първоначалните сигнали, подобни на чукане, са чути допълнителни звуци, въпреки че новинарският канал твърди, че вторият шум не е описан като чукане.

"Беше чута допълнителна акустична обратна връзка, която ще помогне за векторирането на надводните средства, а също така ще покаже, че продължава надеждата за оцелели", цитира CNN актуализираната правителствена бележка.

Подводницата, управлявана от базираната в САЩ компания OceanGate Expeditions, е конструирана така, че според спецификациите да може да остане под вода 96 часа - което дава на петимата души на борда време до четвъртък сутринта, преди да свърши въздухът.

Един пилот и четирима пътници са били в миниатюрната подводница рано в неделя, когато тя загуби връзка с кораба-майка на повърхността около 1 час и 45 минути след двучасовото си гмуркане.

Подводница с туристи изчезна при обиколка на „Титаник“В понеделник бе обявено, че е започнала издирвателна акция, но до момента не е съобщено за резултати

Останките на "Титаник" се намират на около 900 мили (1450 км) източно от Кейп Код, Масачузетс, и на 400 мили (644 км) южно от Сейнт Джонс, Нюфаундленд, допълва Reuters.

Американски и канадски самолети вече са претърсили над 7600 квадратни мили в открито море - площ, по-голяма от тази на щата Кънектикът, съобщи капитанът от бреговата охрана на САЩ Джейми Фредерик. Търговски кораб с дистанционно управлявана дълбоководна подводница също претърсва в близост до мястото.

Отделно от това, френски изследователски кораб със собствен роботизиран плавателен съд за дълбоководно гмуркане беше изпратен в района на издирването по искане на Военноморските сили на САЩ, съобщиха от изследователския институт "Ифремер".

Сред участниците в туристическата експедиция на борда на "Титан", която струва 250 000 долара на човек, са британският милиардер Хамиш Хардинг и роденият в Пакистан бизнесмен Шахзада Дауд с 19-годишния си син Сулейман, които са британски граждани.

Съобщава се, че на борда са били и френският изследовател Пол-Анри Наржоле и Стоктън Ръш, основател и главен изпълнителен директор на OceanGate Expeditions. Властите не са потвърдили самоличността на нито един от пътниците.

До Космоса преди Миналата година Хамиш Хардинг е летял в Космоса с полет на компанията Blue Origin

Според експерти спасителите са изправени пред сериозни препятствия както при намирането на "Титан", така и при спасяването на хората на борда.

Според Алистър Грейг, професор по морско инженерство в Университетския колеж в Лондон, в случай на авария по средата на гмуркането пилотът вероятно е освободил тежести, за да изплува обратно на повърхността.

Но при липса на комуникация откриването на подводница с размерите на микробус в огромния Атлантически океан може да се окаже предизвикателство, казва той. Подводницата е запечатана с болтове отвън, което не позволява на пътниците да излязат без помощ, дори ако изплуват на повърхността.

Ако "Титан" се намира на океанското дъно, спасителните действия ще бъдат още по-трудни поради екстремните условия на повече от 2 мили под повърхността.

Корабът "Титаник" се намира на 12 500 фута (3 810 метра) под водата, където не прониква слънчева светлина. Само специализирано оборудване може да достигне такава дълбочина, без да бъде смазано от огромното налягане на водата.

Подводно картографиране дава нов поглед към останките на ТитаникНов проект има амбицията да даде отговори на някои от въпросите без отговор около трагедията, отнела живота на повече от 1500 души

Президентът на САЩ Джо Байдън "следи събитията отблизо", заяви във вторник съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби.

От компанията OceanGate заявиха, че "мобилизират всички възможности", а контраадмиралът от бреговата охрана на САЩ Джон Моугър заяви пред NBC News, че компанията съдейства по всички начини в усилията за търсене.

Потъването на "Титаник", при което загинаха повече от 1500 души, е увековечено в книги и филми, включително в блокбъстъра от 1997 г. "Титаник", който поднови интереса към корабокрушението, припомня агенция Reuters.