Основната потребителска инфлация в Япония е надхвърлила прогнозите през май, а индексът, изключващ разходите за горива, е нараснал с най-бързия годишен темп от 42 години насам, подчертавайки разширяващия се ценови натиск, който се очаква да продължи да оказва натиск върху централната банка да прекрати масираните си стимули.

Според анализатори, цитирани от Reuters, увеличението се дължи на устойчивото нарастване на цените на храните и стоките от първа необходимост, което предполага забавяне на потреблението заради нарастващите разходи за живот, с които се сблъскват домакинствата.

Основният индекс на потребителските цени в цялата страна, който изключва пресните храни, но включва енергийните продукти, се е повишил с 3,2% през май спрямо година по-рано, показват данните, забавяйки се спрямо 3,4% през април, но надхвърляйки пазарните прогнози за ръст от 3,1%. В същото време основната потребителска инфлация вече 14 поредни месеца се задържа над целта на централната банка от 2%. Това поставя под съмнение преценката ѝ, че неотдавнашната инфлация, предизвикана от повишаването на разходите, ще се окаже временна.

Най-големите икономики в света устойчиво буксуват В световен мащаб пък оптимизмът на производителите спада до най-ниското си ниво от декември насам
"Тъй като пренасянето на ефекта от нарастващите разходи ще приключи, основната потребителска инфлация ще достигне своя връх около лятото", казва Рьосуке Катаги, пазарен икономист в Mizuho Securities. "Но компаниите може да продължат да прехвърлят разходите си по-дълго от очакваното. Очакванията за инфлацията са насочени нагоре."

Така нареченият "основен индекс", който изключва влиянието на пресните храни и горивата, определяни от вътрешното търсене - внимателно наблюдаван от Японската централна банка като ключов барометър за тенденциите в цените, се е повишил с 4,3% през май, ускорявайки се спрямо ръста от 4,1% през април и отбелязвайки най-голямото увеличение от юни 1981 г. насам.

Докато разходите за енергия се понижават с 8,2% през май на годишна база заради ефекта от държавните субсидии, инфлацията при хранителните стоки се ускорява до 9,2% през миналия месец от 9,0% през април, основно заради повишение на цените на различни стоки, вариращи от пържено пиле и хамбургери до шоколадови бонбони.

Японските акции достигнаха 33-годишен връх. Уорън Бъфет помогнаСлабата йена и по-доброто корпоративно управление примамиха чуждестранните инвеститори, включително Berkshire Hathaway
Цените за хотелски стаи също вървят нагоре с 9,2% през май - по-бързо от увеличението с 8,1% през април, сочат данните, което е знак, че силното туристическо търсене позволява на операторите да начисляват по-високи наеми.

Промяната в политиката остава в далечината?

Цените на услугите в страната са се повишили с 1,7% на годишна база през май, по-бавно от 4,7% ръст при стоките, но стабилно спрямо април, което е знак, че по-високите заплати може да започнат да се отразяват на инфлацията при услугите.

Анализатори, анкетирани от Reuters, очакват основният индекс на потребителските цени в японската столица Токио, който се разглежда като водещ показател за тенденциите в цялата страна, да се повиши с 3,3% на годишна база през юни след ръст от 3,2% през май.

Данните увеличават вероятността Японската централна банка да преразгледа прогнозите си за цените при следващия тримесечен преглед през юли, въпреки че прекратяването на политиката на ултраниски лихвени проценти е малко вероятно, смятат анализаторите.

Защо Китай и Япония стискат палци на САЩ да избегнат дефолтСпада на американските съкровищни облигации би довело до спад и на валутните резерви на двете страни, но не само
"Въпреки че ценовият натиск се разширява, инфлацията все пак остава в преобладаващата си част обусловена от предлагането", смята Стефан Ангрик, старши икономист в Moody's Analytics. "С икономика, която все още е по-малка, отколкото преди пандемията, промените в политиката остават далеч."

Някои пазарни участници очакват, че още през юли централният трезор ще коригира политиката си за контрол на доходите, за да се справи със страничните ѝ ефекти, като например изкривяванията, причинени на пазара на облигации.

Управителят на институцията Казуо Уеда подчертава необходимостта от запазване на разхлабената политика, докато инфлацията не достигне устойчиво ниво от около 2% и не бъде съпроводена с повишаване на заплатите. Той също така смята, че основната потребителска инфлация ще се забави под 2% до септември или октомври, въпреки че продължителното нарастване на цените поставя това мнение под известно съмнение.

В последните си прогнози, направени през април, централната банка очакваше основната потребителска инфлация да достигне 1,8% през текущата финансова година, приключваща през март 2024 г. Това е много по-ниско от прогнозираното в анкета на Reuters, проведена през май, в която анализаторите са обединени от около увеличение от 2,6%.