Над 100 музикални изпълнители, сред които Том Морело и Зак де ла Роча от Rage Against the Machine, са обявили, че ще бойкотират концертните зали, които използват технологии за лицево разпознаване, съобщава Engadget, позовавайки се на Rolling Stone.

Изпълнителите мотивират позицията си с редица проблеми, които създава технологията, включително нарушаване на неприкосновеността на личния живот и увеличаване на дискриминацията.

Бойкотът е организиран от група за защита на цифровите права, наречена "Борба за бъдещето", а крайната ѝ цел е премахването на технологията за сканиране на лица от всички събития на живо. Освен двамата основатели на Rage Against the Machine списъкът включва още артисти като Speedy Ortiz, Anti-Flag, Boots Riley и Deerhoof и над 80 други.

ЕС направи крачка напред към забраната на лицевото разпознаванеЩе бъдат забранени и технологиите, които класифицират хората въз основа на техния социално-икономически статус
Освен изпълнителите, някои заведения и концертни зали също се включват в акцията, като се ангажират да не използват този тип технологии за своите събития. Сред тях са House of Yes в Бруклин, Lyric Hyperion в Лос Анджелис и небезизвестната Black Cat във Вашингтон. През последните месеци над 40 големи музикални фестивала, между които Coachella и SXSW, също са поели ангажимента да преустановят използването на платформи за лицево разпознаване.

В изявлението на "Борба за бъдеще" се казва, че компаниите, занимаващи се със сканиране на лица, са "морално корумпирани" и че подобни инструменти са "толкова неточни", че "всъщност създават повече вреди и проблеми, отколкото решават". Организацията се страхува от един бъдещ свят, "в който неприкосновеността на личния живот не съществува, в който сме идентифицирани, наблюдавани и следени навсякъде, където отидем".

Привържениците на технологията изтъкват някои от положителните ѝ страни. Тейлър Суифт например наскоро е използвала тази технология, за да локализира потенциални нейни преследвачи по време на концертите си.

И все пак отрицателни ситуации не липсват и пример за такъв е култовата зала Madison Square Garden, която използва технологията, за да ограничи достъпа на хора, участващи в съдебни дела срещу нея и свързаните с тях компании, посочва още Engadget.

Опасният китайски изкуствен интелект, който предвижда престъплениятаСпоред The New York Times технологията ще използва големи бази данни за гражданите на страната, които ще бъдат поддържани от системи за наблюдение, поставени от държавата в обществени пространства
През последните месеци няколко адвокати на подобни организации са били принудително отстранени както от самата зала, така и от Radio City Music Hall, което е накарало главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс да отправи официално запитване какво се случва.

Други големи зали в САЩ също използват технологии за лицево разпознаване. Такива са Citi Field в Ню Йорк, FirstEnergy Stadium в Кливланд и Hard Rock Stadium в Маями, както и много други.

"Борба за бъдеще", заедно с Морело и голяма част от останалите изпълнители в списъка, вече са имали успех с подобни бойкоти в миналото. През 2022 г. Red Rocks Amphitheater в Денвър например спира да използва технологията на Amazon за разчитане на длани след протест на организацията.