„Нали никой от вас не се съмнява, че ротация в управлението няма да има“.

Това коментира в кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БТА.

До това заключение той е стигнал заради вчерашния му разговор по време на приема в британското посолство с Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“, с която се е запознал там.

„Разбрах истинските намерения – да управляват държавата еднолично, както и парламента, и регулаторните органи – с 36 депутати всичко, което може“, посочи Борисов. „Те, от една страна, говорят за службите сякаш това им е най-важно, а от друга страна, областните управители на президента Радев още са си на местата – това не им е важно“, отбеляза той.

На въпрос колко време "ще живее" този кабинет, той отговори, че не си представя деня, след осем месеца, "когато се ротират, да стане правителство на ГЕРБ".

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат кабинет с ротационни премиери Габриел и ДенковПредлага се сформиране на правителство с премиери на ротационен принцип за 18 месеца

За пореден път Борисов обърна внимание, че споразумение за управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ няма.

От думите му стана известно също, че ГЕРБ държат досегашният гуверньор на Българската народна банка Димитър Радев да запази поста си и няма да отстъпят.

Вече месец и половина, откакто е това правителство, механизми нямаме, те назначават навсякъде своите хора, дори за еврокомисар – нямат политическо семейство и предлагат, и еврокомисар, значи те искат всичко, обобщи Борисов.

Илиана Иванова е кандидатурата на ГЕРБ-СДС за еврокомисарТова заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента

„Правителството не се разваля, но трябва ясно да определим характера му – дали е реформаторско, или е правителство-параванче, заяви в парламента Христо Иванов от „Продължаваме Промяната – Демократична България“, цитиран от БТА.

„Докато правителството се опитва да работи, зад гърба му едно друго мнозинство се опитва да попълва регулаторите“, коментира той по повод днешното решение в дневния ред на парламента да влезе изборът на процедурни правила за избор на ръководители на Сметната палата, Българската народна банка и Националната здравноосигурителна каса.

„Искаме спазване на поетите ангажименти и предварително съгласуване на всички процедури за регулаторите, преди те да стартират“, каза още Иванов.

„Бойко Борисов каза неща, които не са верни, че нямал ангажимент. Има ангажимент. Има ангажимент към общата законодателна програма. Тя не е един списък, който някъде да бъде развян. Общата законодателна програма инкорпорира в себе си ясен ангажимент заедно да се изработва съответното законодателство“, заяви Иванов.

Според него няма проблем да се спази ангажиментът и двата подготвени антикорупционни законопроекта – на ПП-ДБ и на ГЕРБ-СДС, да се обсъждат на първото четене и от тях да се вземе най-доброто. „Това е нормалната парламентарна практика. Тук става дума за демонстрация, че има друго мнозинство“, смята Христо Иванов.

Той призова ГЕРБ-СДС и за последователност в действията по реформата в съдебната власт. „Никой да не си мисли, че в България ще има правителство-параванче с наша подкрепа“, предупреди той.

Избраха Борислав Сарафов за и.д. главен прокурорТой ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС

По-рано съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обяви, че депутатите от парламентарната група няма да влязат в пленарната зала по време на днешното заседание на законодателния орган.

„Едно от най-големите събития през последните две седмици беше подмяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов. Ние поискахме министърът на правосъдието да бъде изслушан в зала и бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Същият следобед Комисията по правни въпроси поиска да бъде изслушан министърът на правосъдието за същата тази подмяна между Гешев и Сарафов, комисията беше блокирана от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, каза Петков, цитиран от БТА.

Той посочи, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са имали предварителна уговорка готвеното и от двете политически сили антикорупционно законодателство да влезе едновременно в пленарната зала за обсъждане на първо четене. „Нашият закон беше отхвърлен със същото това мнозинство“, обясни Петков.

„Обяснихме много ясно, че това не може да продължава. Във вчерашния ден следобед три регулатора – Сметната палата, Българската народна банка и Националната здравноосигурителна каса бяха вкарани в комисия.

Има ли шанс с втория мандат? Според ГЕРБ - не, според ПП-ДБ той е решениетоПравителство с втория мандат няма да стане при тези заявки, според Бойко Борисов

Беше нарушена и нашата първоначална уговорка, че всички регулатори ще бъдат обсъждани внимателно от ГЕРБ, ПП и ДБ, така че за всеки регулатор да има само кандидати с безупречна репутация“, допълни Петков.

„Няма как да дадем контрола над държавата в ръцете на това мнозинство без обсъждане, прикрито и набързо. Българската държава и българският народ не заслужава да има регулатори, които са същите като преди“, каза още Кирил Петков.

Петков обяви още, че цялата ПГ ще се съвещава днес, за да излезе с декларация за своите действия оттук нататък, ако, по думите му, ГЕРБ-СДС продължи с подхода си на „бавно изменяне на договорката“. На въпрос от журналисти дали подаването на оставка е един от обсъжданите варианти, Петков отговори: "Потенциално - да".