„България трябва да превърне в свой приоритет реформата на службите за сигурност и прочистването им от подкрепяни от Москва агенти.“

Това заявява съпредседателят на партия „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в интервю за Politico, взето в партийната централа в София, съобщава БТА.

По думите на Петков, тази реформа е необходима за реализация на амбициозните планове да се изкоренят корупцията и организираната престъпност у нас.

„В хаотичните, често изпълнени с насилие години след падането на комунизма, агентите на българската Държавна сигурност играят огромна роля в създаването на мощна мафия, занимаваща се с изнудване, наркотици и търговия с оръжие.

Тя все още има широко влияние върху националната политика и съдебната система. Много от апаратчиците на Държавна сигурност - мафиоти, които станаха известни, имаха тесни връзки с Москва.

Мисля, че в нашите служби за сигурност има дълбоко вкоренени рискове. Искаме да ги реформираме.“, категоричен е Петков.

Петков за Times: Мога да се боря с корупцията, но не и с руско вмешателство

По думите му първата стъпка към реформиране е да се промени законът за това кой подписва назначенията на шефовете на различните служби за сигурност.

Сега това е задължение на президента, в момента Румен Радев, който е смятан за проруски настроен, отбелязва Politico и добавя, че Петков иска тези правомощия да бъдат в ръцете на парламента. Втората стъпка, по думите на Петков, ще бъде да се проверят всички служители в апарата за сигурност и да се проведат „тестове за етичност и почтеност“.

„Ако успеем да направим и двете неща, влиянието на Русия до голяма степен ще бъде отслабено“, посочва той и добавя, че Москва използва корупцията като начин за прокарване на външнополитическите си интереси.

„Когато започнахме да се борим с корупцията, никога не сме знаели, че ще се борим директно с Москва, но се оказва, че това е една и съща борба.“, обяснява лидерът на ПП.

Президентът Радев реагира гневно на схващането, че разузнавателните служби се нуждаят от промени, заявявайки, че те вече „са сериозно реформирани“, и обвини партията на Петков, че се е поддала на натиск отвън - визирайки САЩ и ЕС, посочва Politico.

„И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство“, изрази недоволството си президентът скоро след съставянето на правителството, допълва изданието.

Радев призова Петков да свика заседание на МС заради кризата с РусияОтговорността за вземането на решение ляга изцяло върху правителството в оставка, заяви президентът

Politico споменава и инцидента от края на миналата седмица в склад на оръжейната компания „Емко“, за който изданието отбелязва, че е тясно свързан с дебатите за руската намеса в България, като се припомня, че в годините назад също е имало подобни случаи.

Politico прави уговорката, че интервюто с Кирил Петков е направено преди инцидента с взрива в оръжейния склад, но добавя, че в разговора изданието е помолило съпредседателя на ПП да коментира в по-общ план тези случаи и дали смята, че Русия атакува обектите от оръжейната промишленост.

„Сигурен съм, че ако руснаците могат да спрат линия за доставки, те ще я спрат“, заявява Петков.

Той коментира и съставянето на правителство с ГЕРБ-СДС по формулата с ротационна смяна на премиерите и кандидатурата на бившия еврокомисар Мария Габриел за министър-председател.

„Казахме, че това е начин за преодоляване на различията“, заявява Петков и допълва, че може да има доверие на Габриел за антикорупционния дневен ред, защото тя не е била част от българската политика.

Кирил Петков: Предложеният вариант е най-доброто, което може да направимСпоред него форматът за съвместно правителство с ротационен премиер не е коалиция

Politico обаче посочва, че много от привържениците на Кирил Петков, които са предимно млади хора от големите градове и са повярвали на обещанието му да изкорени корупцията и да донесе нова ера в политиката в България, са се почувствали предадени от решението на коалицията му да работи с ГЕРБ.

„Нашите стандарти не са се променили. Избираме единствено хора, които не са замесени в корупция и за които не смятаме, че има потенциален корупционен риск“, отговаря Петков и добавя, че партията не прави безпринципни компромиси.

Politico отбелязва, че „сега, когато ГЕРБ се върна на предна линия в политиката, един от най-големите въпроси е дали лидерът им – бившият премиер Бойко Борисов ще бъде подведен под отговорност по някое от делата около него.“

Според Кирил Петков всичко това зависи от прочистването на съдебната система от корупцията.

„Не можете да преследвате някого на улицата, в парламента или кабинетите на премиера без нормално работеща съдебна система. Ако България не се поправи в това отношение и не разполага с институционална рамка, ще продължаваме да водим тези политически битки без никакъв краен резултат.“, категоричен е Кирил Петков.