Финансите са най-мечтаната сфера за кариера от представителите на поколението Z.

Това показва нов доклад на CFA Institute, организация с нестопанска цел, фокусирана върху финансовото образование, цитиран от CNBC.

Сферата на финансите изпреварва дори технологиите, здравеопазването и образованието като предпочитана за реализация сред хората на възраст между 18 и 25 години.

За целите на доклада са анкетирани близо 10 000 настоящи и наскоро завършили студенти в 13 държави, включително САЩ, Канада и Мексико.

Резултатите от проучването са в ярък контраст с тези от 2021 г., когато финансите са класирани на пето място по популярност сред студентите и наскоро завършилите колеж, след същите индустрии, както и след бизнеса.

Това, което отличава финансите от конкурентите им и ги прави кариерно направление номер 1 сред поколението Z, е начинът, по който финансовите компании реагират на съвременните предизвикателства, обясняват в доклада.

Защо служителите от поколението Z вече са на ръба на прегряванетоМладите работници са най-склонни да полагат неплатен извънреден труд

Докато други индустрии спират да наемат служители, кариерните консултанти и професионалисти от бранша твърдят, че финансовите компании увеличават усилията си за набиране на служители, за да привлекат поколението Z.

През последните 15 години Ей Джей Арънщайн консултира колежани за тяхната кариера и казва, че 2023 г. е "най-лошата година за отменени предложения за работа в технологиите", която някога е виждал.

Финансовите компании, виждайки шанса да наемат инженери, разработчици и специалисти по данни, се възползват от талантите, освободени от съкращенията и замразяването на наемането на служители в Силициевата долина.

"Тези компании се обръщат към нас с молба да им предоставим възможност да присъстват в кампуса, за да набират студенти по бизнес и компютърни науки", казва Арънщайн, който е помощник-вицепрезидент в колежа Барнард. "Те инвестират повече време и средства в кампусите и показват ясен интерес към разширяване на кръга от таланти, когато други компании се отдръпват.", обяснява експертът.

В кампуса на колежа Барнард се наблюдава увеличаване на броя на завършилите студенти, работещи в областта на финансите, между 2020 и 2022 г.: 13% от завършилите випуск 2020 г. са започнали работа в областта на финансите, а 18% от випуск 2022 г. са намерили работа в същата област. Арънщайн очаква този брой да бъде още по-висок за випуск 2023 г.

За 74% от мениджърите Z е поколението, с което се работи най-трудно12% от мениджърите споделят, че са уволнили млад служител още през първата му работна седмица

Финансовите компании са изправени пред "по-конкурентен пазар за таланти", отколкото преди 10 години, "когато почти винаги имаха първия избор за наемане на завършили най-добрите колежи и университети", казва Родри Прейс, старши ръководител на изследователския отдел в CFA Institute. Допълва, че един от начините, по които те се отличават, е да бъдат най-видими в университетските кампуси.

По-големи компании като JPMorgan Chase и Fidelity Investments организират повече онлайн панаири на труда и събития за набиране на персонал в кампусите в сравнение с минали години, казва Кристин Крузвергара, главен директор по образователната стратегия в Handshake, платформа, обслужваща повече от 13 милиона студенти.

Усилията им се отплащат: Handshake отчита 26% увеличение на кандидатурите за работа в областта на финансите на пълен работен ден през тази година в сравнение с 2022 г.

От началото на 2023 г. JPMorgan Chase е получила над 8000 кандидатури само в Handshake от технологични специалности, което представлява 74% увеличение на броя на кандидатурите от технологични таланти миналата година.

Според актуалните данни на Handshake, подтикнато от инфлацията и опасенията за съкращения, поколението Z отдава предпочитание на стабилната работа и заплатата пред местоположението и търговската марка - една от основните причини, поради които проявява по-малък интерес към работа в технологични компании.

50 000 долара за едно лято: Стажантите са големият печеливш на УолстрийтНа фона на мрачните перспективи и несигурността, на Уолстрийт има една група, която се справя отлично - младите попълнения

Уолстрийт също беше засегната от съкращения и замрази наемането на служители. Но в сферата на технологиите ситуацията е по-лоша: Amazon, Meta и други технологични компании са съкратили близо 200 000 работни места от октомври насам, което е два пъти повече, отколкото в сферата на финансите, съобщава Bloomberg.

В условията на несигурен пазар на труда представителите на поколението Z се насочват към места, където се съкращават по-малко длъжности.

"Финансовите фирми са преминали през много възходи и падения", посочва Крузвергара. "Чувствам се по-сигурен да работя за компания, която съществува от 50 или 100 години, в сравнение със стартъп, който не е съществувал преди 10 години.", допълва експертът.

Поколението Z губи апетит за работа в технологични гигантиВодещите технологични лидери доскоро бяха сред най-атрактивните работодатели

Най-популярните професии сред младите специалисти са тези с потенциал за високи доходи, според CFA Institute, а заплатите на начално ниво в областта на финансите остават сравнително високи през последните години.

Анализаторите в областта на инвестиционното банкиране в големите фирми могат да очакват да спечелят близо 200 000 долара през първата година след завършване на колежа, съобщи по-рано CNBC.

Дори някои работодатели в областта на финансите да не спазват обещанията си да предлагат гъвкави възможности за работа, все повече млади служители са готови да заменят свободата да работят от вкъщи срещу сигурност на работното място и солидна заплата, категорични са експертите.