Виетнам забрани разпространението на дългоочаквания филм "Барби" на Warner Bros.

Причината е сцена с карта, която показва едностранно претендираната от Китай територия в Южнокитайско море, съобщиха държавните медии, цитирани от Reuters.

Т.нар. линия на деветте тирета беше отхвърлена с решение на международен арбитраж от съда в Хага през 2016 г.

Китай отказва да признае решението и използва линията, за да илюстрира претенциите си върху обширни територии в Южнокитайско море, включително и върху части от зона, която Виетнам смята за свой континентален шелф и където е предоставил концесии за добив на нефт.

Новата Тази седмица бяха публикувани плакатите и основният трейлър на филма, вече е ясен и целият актьорски състав

Забраната на "Барби" в страната не е първия подобен случай.

През 2019 г. виетнамското правителство изтегли анимационния филм на DreamWorks "Abominable", а миналата година забрани екшъна на Sony "Unchartered" по същата причина. През 2021 г. Netflix също премахна австралийската шпионска драма "Pine Gap".

Според държавния вестник Tuoi Tre, премиерата на "Барби" с участието на Марго Роби и Райън Гослинг е била планирана за 21 юли, същата дата като в САЩ.

"Не даваме лиценз за пускане на "Барби" във Виетнам, защото филмът съдържа обидното изображение на деветте тирета", съобщава вестникът, като цитира Ви Киен Тхан, ръководител на Департамента по кино, правителствен орган, който отговаря за лицензирането и цензурирането на чуждестранни филми.

Warner Bros не отговори на запитването за коментар от Reuters.

Виетнам и Китай отдавна имат припокриващи се териториални претенции към потенциално богатата на енергийни ресурси част от Южнокитайско море.

Страната от Югоизточна Азия многократно е обвинявала китайски кораби, че нарушават суверенитета ѝ, отбелязва Reuters.