Лихвите по ипотечните кредити наближават двугодишен връх.

Цените остават упорито високи, а несъответстващата динамика на търсенето и предлагането изпраща противоречиви сигнали какво следва.

Конвенционалният опит предполагаше, че с повишаването на лихвените проценти цените ще спадат.

Но това не се случи, дори след 10 поредни увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв, които повлияха на повишаването на лихвите по всички видове кредитни продукти, включително ипотечните кредити.

Ако експертите могат да се съгласят с едно по отношение на жилищата, то е, че пазарът остава изненадващо свит, пише Businessinsider.

Обяснението за това се свежда до уникален съвпад от обстоятелства, които са се развили в един изкривен свят след пандемията.

"Жилищният пазар е странен в момента", коментира старши икономистът на LendingTree Джейкъб Чанъл пред Insider. "В сравнение с положението, в което бяхме по време на пандемията, цените вероятно ще останат високи за известно време в сравнение с най-новата история.", допълва той.

По-високите лихвени проценти не само възпират новите купувачи - те плашат и продавачите да не обявяват имотите си на пазара. Дори и продавачът да успее да реализира сделка на висока цена, той все още трябва да се ориентира в свития пазар, докато търси новия си дом.

"Трябва да си купите къща на стойност десетки хиляди долара по-малко, за да плащате същата месечна лихва, както сте имали за предишния си имот. Имаме объркан пазар, на който няма голямо търсене и хората не продават активно, а цените все още са нагоре.", допълва Чанъл.

Пазарното рали в САЩ опроверга всички очаквания, но перспективите са неясниТези, които останаха извън пазарите в първата половина на 2023 г., страхувайки се от нови разпродажби, пропуснаха стабилни печалби

Обикновено, когато търсенето спадне, предлагането се увеличава и жилищата стават по-достъпни. Но не това се случи през последната година.

Надя Евангелу, старши икономист в Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, потвърждава, че все още има повече купувачи, отколкото налични жилища. Търсещите жилища със средни доходи, които би трябвало да съставляват най-големия дял от пазара, са били особено силно засегнати през тази година, обяснява тя. Всичко се свежда до наличностите.

"Хората с доходи от около 75 000 долара би трябвало да могат да купят около половината от всички обяви, но в момента те могат да купят само около 23% от тях", каза Евангелу. "Особено тези, които търсят жилища на достъпни цени, са изправени пред двойния удар на високите лихви и ниското предлагане, което означава, че цените трябва да се повишат.", допълва тя.

Може би най-изненадващата тенденция на жилищния пазар е свързана с неотдавнашното увеличение на продажбите на жилища на зелено и на започнати строежи. И двете са окуражаващи признаци, че активността на купувачите се възстановява.

Инфлацията в САЩ спада наполовина от върха си, но остава висока за ФедЦените обаче остават далеч над това, към което Федералният резерв се стреми

Въпреки че продажбите на съществуващи жилища са намалели, продажбите на новопостроени са скочили с 20% на годишна база през май.

Според Али Улф, главен икономист на компанията за недвижими имоти Zonda, когато става въпрос за ново строителство, е възможно строителите да предлагат отстъпки, които намаляват общия лихвен процент по ипотеката за купувачите.

Що се отнася до започнатите жилища, устойчивостта там предлага положителен знак, че строителството се ускорява, след като е преодоляло години на трудни проблеми след пандемията. Това е от решаващо значение, тъй като би могло да облекчи недостига на запаси и съответно да спомогне за балансиране на уравнението за достъпност за купувачите. Теоретично, цените на жилищата ще спаднат или поне ще се стабилизират с попълването на запасите.

За Чанъл не съществува магическо число, до което лихвените проценти трябва да паднат, за да се възстанови търсенето до предишните нива. Въпреки че лихвите по ипотечните кредити не са толкова високи на историческа основа, пазарът е изкривен по отношение на търсенето и предлагането.

Според него е възможно търсенето да се възстанови рязко, ако лихвените проценти по ипотечните кредити спаднат до около 5%, но това може да предизвика и нов скок в цените, тъй като купувачите ще се втурнат отново на пазара.

По-ниските лихвени проценти биха могли също така да отключат повече наличности, тъй като собствениците на жилища се оттеглят от пазара.

"От една страна, по-голямото търсене оказва натиск за повишаване на цените на жилищата. Но предлагането е намаляло значително и това се дължи на факта, че строителството е станало по-скъпо и по-трудно се набавят материали. Сега обаче веригите за доставки са по-добри и цените на суровините намаляват. Така че имаме две възможни сили - търсенето може да се върне с намаляването на лихвите, а предлагането може да се подобри с връщането на строителството.", обяснява той.

Пазарът на имоти в САЩ е в колапс, предупреди МъскСпоред него, търговските недвижими имоти са

Евангелу очаква лихвите по ипотечните кредити да останат над 6% до края на годината, преди да спаднат до около 5,6% през 2024 г. Тя очаква, че цените на жилищата през следващата година ще се възстановят след охлаждането, което ще съвпадне с понижаването на лихвите.

"Имаме нужда от повече жилища на пазара", доплъва експертът. Евангелу очаква недостигът на предлагане да продължи и през следващата година, тъй като ниските наличности подхранват конкуренцията между купувачите.

Няма незабавно решение на проблема с недостига, тъй като справянето с него ще отнеме много години, а и няма да има нищо подобно на срива на цените на жилищата от 2008 г. "Хората просто трябва да имат впредвид, че пазарът ще остане труден", казва в заключение Чанъл.