Икономическата несигурност може да доведе не само до съкращения и забавяне в наемането на нова работна сила, но и до още по-дълги интервюта за работа.

„Наемането, адаптирането и обучението на нови служители е скъп процес и компаниите искат да са сигурни, че ще намерят правилния кандидат“, казва пред CNBC кариерният експерт Ричард Ламбърт за тенденцията на проточващите се във времето интервюта.

Ако преди се провеждаха от три до пет интервюта с кандидати за неръководни длъжности, новата норма е много по-висока, включваща дълги разговори, тестове и работа по действителни задачи за компания, която все още не ви плаща, добавя Ламбърт.

И тъй като този процес става все по-често срещан, търсещите работа трябва да се адаптират към това прескачане през повече обръчи.

Как да изпъкнете пред компании, за които уменията са по-важни от дипломитеКомпаниите променят подхода си при наемане, като се фокусират повече върху уменията, а не върху образованието или предишен трудов опит

Ето четири съвета как да преминете през този трънлив път без да се демотивирате:

1. Проучете добре компанията и ролята, която се очаква да имате в нея

Когато се сблъсквате с дълъг процес на интервю, отделете време да оцените възможността въз основа на вашите лични и професионални цели, съветва кариерният експерт Стивън Лейч. Това ще определи дали си струва да инвестирате повече енергия в процеса.

„Разгледайте репутацията, културата и перспективите за растеж на организацията, за да определите дали компанията отговаря на вашите ценности.“

Трябва също така да оцените своята роля и нейния потенциал за развитие, добавя той.


„Трупаха ни като Pokemon карти“: Хората, които бяха наети да не правят нищоНа фона на съкращенията, бивши работници от технологичните компании разказват за работата, която са нямали

2. Изяснете очакванията

Дългите интервюта за работа могат да бъдат разочароващи, но може да се справите с това, ако първо потърсите яснота за пътя, който предстои.

„Отворената комуникация с мениджъра по наемане на персонал или представител на човешките ресурси ще ви помогне да разберете по-добре какво да очаквате“, казва Лейч.

„Потърсете яснота за броя на интервютата и тестовете и ако се окаже, че интервюирането ще бъде маратон, ще бъдете по-добре подготвени да издържите дистанцията“, добавя Ламбърт.

„Когато се подготвя за маратон, човек не се тревожи колко дълго е трасето – той тренира, за да посрещне предизвикателството“, казва още експертът.

Айоми Самаравира, бивш консултант по управление, а сега създател на кариерно съдържание в TikTok, казва пред CNBC, че е важно да сте сигурни за какво възнаграждение се борите.

„Не искате да се окажете в позиция, в която сте направили седем интервюта, получавате работата, а заплатата всъщност не отговаря на вашите очаквания.“


5 правила, когато преговаряте за нова работа, повишение и по-висока заплатаНай-важно е да обявите своите интереси като част от следването на общите цели

3. Прочувайте други възможности

Докато преминавате през дълъг процес на интервю, важно е да продължите да проучвате други възможности.

„Не слагайте всичките си яйца в една кошница. Помислете за други работни места, за да запазите възможностите си отворени“, казва Лийч.

Проучването и интервютата за повече позиции освен това ще ви помогне да останете в крак с променящите се нужди във вашата индустрия, добавя Айоми Самаравира.


5 умения, от които се нуждаете, за да бъдете наети. И за да растетеИзследване на Cappfinity идентифицира пет основни поведенчески умения, от които мениджърите по наемане са най-впечатлени в днешната конкурентна работна среда

4. Бъдете последователни

Ако преминавате през множество кръгове от интервюта с различни хора от една компания, важно е да останете последователни, когато отговаряте на повтарящи се въпроси.

„В същото време обаче адаптирайте отговорите си към конкретната позиция на човека, който ви интервюира“, съветва Лейч и добавя, че ако искате позицията, трябва да демонстрирате желанието си за растеж и трупане на нови знания.