Той е изтънчен, с бронзов загар, непринудено готин и е на… 91 години.

Името му е Андрес Гарсия-Каро и става модел случайно, благодарение на внучката си Селин ван Хил, която започва да го снима преди 3 години за Instagram, разказва историята му CNN.

Гарсия-Каро сякаш е създаден да позира – със стоманен поглед и ъгловато лице на класическа кинозвезда.

Днес той може да се похвали със значителен брой последователи в социалните мрежи и големи кампании за марки като Zara и Adidas зад гърба си.

Испанският крал, както се нарича акаунтът му в Instagram, е един от най-старите работещи модели в Европа.

"Той знае как да позира. Мисля, че се е родил, знаейки как да позира", казва ван Хеел в телефонен разговор от Гран Канария, където заедно с дядо си снимат нова, все още неизлязла кампания. "Можеш да му сложиш всичко и той винаги ще изглежда невероятно."

По имейл Гарсия-Каро споделя, че се е почувствал непринудено още от първия път, когато Селин го е снимала.

"Съжалявам, че не започнах тази кариера 20 години по-рано", коментира той.

Мей Мъск на 75: Жената, която винаги има план75-годишната дама не се поддава на възрастови стереотипи и ограничения

Една от най-забележителните снимки на испанския крал се появи в Европа миналата година като част от кампания за марката за връхни рокерски облекла Schott NYC. Заснет от Ван Хеел в ретро боулинг зала, Гарсия-Карро намята червено яке, слага палци зад катарамата на колана, а по лицето му падат подчертани кичури коса.

"Погледът му, начинът, по който гледа към камерата - това е просто, но наистина го определя", казва ван Хил. На други кадри от кампанията Гарсия-Каро позира с по-млади модели, откроявайки се с внушително присъствие.

Зад кулисите дядото играе истински боулинг и за забавлява непринудено с другите модели.

Ван Хил признава, че винаги е била близка с дядо си, но връзката им се е задълбочила по време на блокирането заради пандемията през пролетта на 2020 г., когато тя остава с него и баба си в Испания за по-дълъг период от време.

По това време тя е изпълнителен асистент във френското модно списание L'Officiel и никога не е опитвала силите си във фотографията (Сега това е нейната кариера на пълен работен ден). Но затворена в дома им, започва да прави стайлинг и да снима Гарсия-Карро, като му създава акаунт в Instagram, който скоро започва да привлича последователи.

Момичета от корицата на 70+: Колко далеч стига сребърната вълна в модатаИндустриите за мода и красота продължават да търсят модели на зряла възраст

Преди модната си кариера, Гарсия-Карро е работил като животновъд в Аржентина, собственик на ресторант в Уругвай и агент по недвижими имоти в Испания.

Испанският крал изглежда много по-млад от 91 години и се шегува, че "е сключил договор с дявола", особено след като все още пуши.

"Изглеждам дори по-млад от преди! Това, което намирам за най-удовлетворяващо в моделството, е да се срещам с млади хора, да научавам нови неща, да бъда активен. Не искам да седя в хола си и да гледам как животът минава.", коментира той.

Вярва, че неговият външен вид и енергия намират отклик в света на модата в момент, когато той приема все повече модели в златните им години - Кармен Дел'Орефиче, смятана за най-възрастния работещ супермодел на 91 години, все още се появява на кориците на списанията и закри кутюрното ревю на Гуо Пей в Париж през 2017 г.; 101-годишната текстилна и интериорна дизайнерка Ирис Апфел също се превърна в модна икона.

Ван Хеел смята, че дядо ѝ е идеалният пример за това защо никой не трябва да изпитва нужда да се държи като възрастен.

"Когато си на 70 или 80 години, не означава, че животът ти е приключил и трябва да се държиш като мила баба и да не правиш нищо друго. Можете да правите всичко на всяка възраст.", категорична е внучката на модела.