Почти всички членове на Федералния резерв са посочили по време на срещата си през юни, че е вероятно по-нататъшно затягане на паричната политика, макар и с по-бавни темпове, според протоколите от заседанието, обобщава CNBC.

На въпросната среща Фед реши да направи пауза след 10 последователни увеличения на лихвите и на фона на опасенията за икономическия растеж.

Според банкерите оставянето на целевия диапазон непроменен на тази среща ще им даде повече време да оценят въздействието на досегашните увеличения на лихвените проценти, възлизащи на общо 5 процентни пункта.

„Икономиката беше изправена пред затруднения от по-строгите кредитни условия, включително по-високи лихвени проценти, за домакинствата и бизнеса, което вероятно щеше да натежи върху икономическата активност, наемането и инфлацията, въпреки че степента на този ефект остава несигурна“, се казва в протокола.

Нови прогнози: Рецесията в САЩ ще настъпи не по-рано от 2024 г. Кога ще започне рецесия е трудно да се каже заради забавянето между повишаването на лихвите от Фед и момента, в който то влияе на икономиката

Единодушното решение да не се повишават лихвените проценти е дошло „предвид значителното кумулативно затягане на позицията на паричната политика и закъсненията, с които тази политика влияе върху икономическата активност и инфлацията“.

Документът отразява известно несъгласие между членовете на Фед. Всички с изключение на двама от 18-те участници в срещата очакват, че тази година ще бъде подходящо поне още едно увеличение, а 12 очакват две или повече.

„Участниците, подкрепящи увеличение от 25 базисни пункта, отбелязаха, че пазарът на труда остава много стегнат, инерцията в икономическата активност е по-силна от очакваното по-рано и има малко ясни признаци, че инфлацията е на път да се върне към целта на Фед от 2%“, се казва в протоколите.

Дори сред тези, които подкрепят затягането, има съгласие, че е подходящо темпото на повишението на лихвените проценти да се забави, за да се осигури допълнително време за наблюдение на ефектите от досегашните агресивни увеличения.

В изслушване пред Конгреса седмица след срещата на 13-14 юни, председателят на Фед Джером Пауъл каза, че централната банка трябва да извърви „дълъг път“, за да върне инфлацията до целта на Фед от 2%, припомня CNBC.

Той също така подчерта единния фронт сред 18-те членове на Фед, отбелязвайки, че всички те предвиждат лихвите да останат най-малкото на нивата, на които са в момента, до края на годината, и всички освен двама очакват лихвите да се покачват.

Предпочитаната от Фед мярка за инфлацията показва само 0,3% ръст през майВъпреки че инфлацията се движи постепенно в правилната посока, тя все още е доста над дългосрочната цел на Фед от 2%

Съвсем наскоро предпочитаният от Фед измерител на инфлацията отбеляза само 0,3% увеличение през май, но все още отразява 4,6% годишен темп.

Пазарът на труда също показа някои признаци на охлаждане, въпреки че свободните работни места все още превишават наличните работници с марж от почти 2 към 1. Представители на Фед подчертаха важността на намаляването на това несъответствие, тъй като се стремят да намалят търсенето на работна сила, което тласка инфлацията нагоре.