Скучно ли ви е на работа? На всички се случва.

Скуката атакува тогава, когато искаме да се занимаваме с някаква удовлетворяваща дейност, но просто не намираме сили да го направим.

Заетостта не е противоотрова – може да сте едновременно много заети и до крайност отегчени, пише в анализ по темата Harvard Business Review.

Още като деца бързо осъзнаваме, че скуката не е забавна, а с напредването на възрастта я възприемаме като загуба на време или пропусната възможност да направим нещо по-продуктивно (или поне по-интересно).

В най-добрия случай, скуката се смята за неприятно до отвратително преживяване, а в най-лошия - за състояние, което предизвиква дълбоко чувство за безсмислие.

Освен това, когато изпитваме дискомфорт от скуката, времето ни тече бавно, че може да направи работните часове и седмици безкрайни.

Като се има предвид това, не е изненадващо, че скуката често предизвиква силно желание да се избяга от ситуацията (или работата), която я предизвиква.

Стресът на работното място достига исторически високи нива Според Gallup ниската ангажираност на служителите струва на световната икономика близо 9 трилиона долара

В днешния свръхсвързан свят това бягство е само на една ръка разстояние. На върха на пръстите си откриваме свят от данни, актуални новини, предавания и истории, съобщения от приятели и семейство или гифчета, мемета и видеоклипове, които ни помагат да избегнем чувството за скука - поне на повърхностно ниво.

Изследванията показват, че използването на смартфони не само разсейва ума, но предлага пристрастяваща доза допамин, който временно заменя дискомфорта от скуката с удоволствие. Това усещане обаче е краткотрайно, тъй като безсмисленото скролване води до дългосрочно намаляване на общото психично здраве и качеството на живот.

Следващият път, когато почувствате, че на работното място ви е скучно, спрете за малко, преди да вземете телефона си. Всъщност, скуката има своите предимства, отбелязва Harvard Business Review.

Плюсове и минуси на скуката на работното място

Скуката има негативна репутация. На работното място тя често се разглежда като контрапродуктивно състояние, което разпалва дискомфорт, отчаяние или неистово желание денят да свърши.

Скуката на работното място се свързва с вземането на рискови решения, скъпоструващи грешки и злополуки, предизвикани от невнимание или липса на фокус - и това без да се брои умората.

Скуката може да подтикне и към други видове проблемно поведение, като например "киберзабавяне" (т.е. сърфиране в интернет, което не е свързано с работата) и детински емоционални реакции.

Продължителното отдаване на монотонни дейности може да предизвика дори халюцинации. Скорошно проучване установи и че има връзка между скуката на работа и прегарянето, както и намаляване на удовлетвореността и увеличаване на желанието за напускане.

Поколението Z не напуска работа Млада служителка разбива на пух и прах твърдения на работодателите

От друга страна, актуални изследвания показват, че скуката – когато към нея се подхожда конструктивно, има своите "светли страни".

Моментите на скука могат да предложат пауза или кратък отдих за мозъка и тялото ви в свят, създаден да разсейва, претоварва и свръхстимулира.

Чувството на скука може да създаде пространство за творчество, нови идеи и иновации. Продължителната скука може да ви накара да се замислите и да се запитате: "На прав път ли съм? Правилно ли постъпвам?"

Как да превърнете скуката в полза

Ако се научите да работите по-добре със скуката си и я използвате за нещо добро, това може да ви помогне да се възползвате от светлите ѝ страни.

Ето как:

Признайте си. Когато почувствате, че се появява неприятното усещане за скука, избягвайте да действате веднага.

Фактът, че сте забелязали, че ви е скучно, означава, че сте успели (за кратко) да устоите на желанието незабавно да се впуснете в безсмислено скролване. Забелязването и назоваването на скуката открива възможност да развиете своята устойчивост и потенциала си да използвате скуката за положителни цели.

Най-важното е в пристъп на скука да не вземате бързи решения (като например да напуснете работа) като начин да избягате от дискомфорта.

Дешифрирайте. Не всички скучни преживявания са едни и същи - изследванията показват, че различните "видове" скука се проявяват по различен начин в тялото и ума, като пораждат различно поведение.

Дешифрирането на това кои типове изпитвате може да ви помогне да съставите план за действие за справяне със скуката или да предотвратите нейното ескалиране или замъгляване при вземането на решения.

Той се пенсионира на 34 г. и не му хареса: Уроците на “фалшивия пенсионер”Над 10 години след сбогуването с 40-часовата работна седмица, Доуджен има няколко ценни съвета за споделяне

Запитайте се какво ви казва скуката. Възможно ли е просто да се нуждаете от микропочивка, защото сте работили твърде дълго без пауза и сте се изморили? Или може би задачите ви стават монотонни и губите мотивация и енергия.

Помислете с какво конкретно сте отегчени: вашата позиция, естеството или формата на работата, или перспективите за бъдещето на вашата работа?

Можете ли да разшифровате модел с типичен вид работа, който разпалва това неприятно чувство? Това може да бъде повод да обмислите целите и ценностите си, както и дали чувствате, че се движите напред или сте "заклещени".

Видове скука

Съществуват пет научнообосновани вида скука.

Безразлична. Това е един от по-положителните видове скука. Тя може да се усеща като релаксация или чувство на весела умора и отразява общо безразличие към (и оттегляне от) външния свят.

Този тип скука може да помогне за стимулиране на почивката и възстановяването, особено през натоварените дни.

Блуждаеща. Тази е малко по-неприятна и е един от най-често срещаните видове. Появява се, когато не сте напълно ангажирани с дадена задача или дейност и умът ви започва да се разсейва. То може да се прояви като блуждаещи мисли или като незнание какво да направите, за да промените ситуацията, но желание да се измъкнете по някакъв начин от нея.

Търсеща. Този тип отразява безпокойство и активно търсене на алтернативни действия и разсейване, за да се облекчи негативното преживяване (напр. чрез други дейности, занимания в свободното време, интереси и хобита).

Макар и неприятен, този тип скука разпалва активност и стремеж към промяна и често има положителни резултати, като творчество, иновации и личностно израстване.

Уверените и интересни хора винаги избягват тези пет грешки при общуванетоПонякога чувствате ли, че хората ви „изключват“? Или нещо по-лошо - считат ви за скучни? Добрата новина е, че това вероятно има по-малко общо с това какво говорите и повече с това как го представяте

Реактивна. Реактивното отегчение възниква в ситуации, в които от човека се изисква да изпълнява повтаряща се или досадна задача (като например да бъде заклещен на дълга и неефективна среща без възможност за бягство).

Това е ориентиран към действие и дълбоко неприятен вид скука, който предизвиква безпокойство и неудовлетвореност, които могат да бъдат изразени по агресивен начин спрямо другите или спрямо скучното преживяване.

Преживяващите го могат упорито да фантазират за други възможности и да изпитват желание да направят промяна или да избягат бързо.

Апатична. Свързана е с чувство на незаинтересованост, липса на мотивация и емоционално откъсване от дейности или събития, които обикновено са стимулиращи или приятни.

Апатичната скука не е непременно придружена от чувство на неудовлетвореност или безпокойство, а по-скоро от чувство на неангажираност и безразличие.

Тя може да възникне в резултат на хроничен стрес, депресия или други проблеми с психичното здраве и може да доведе до чувство на безнадеждност и безпомощност.

Хората, които изпитват апатична скука, имат усещането, че преминават през движенията на живота без истинска цел или удоволствие.

Защо толкова много некомпетентни мъже стават лидери?Ако искаме да повишим нивото на компетентност на хората на лидерски позиции, трябва да повишим собственото си ниво на компетентност по отношение на преценката и избирането им, особено когато става въпрос за мъже, казва организационният психолог Томас Чаморо-Премузик.

Време за решения

Въз основа на вида на скуката, решете какво да направите по въпроса.

Може би скуката ви просто ви позволява да се отпуснете и да релаксирате след период на интензивна работа. А може би ви казва нещо за самата ви позиция.

Всички позиции имат определени елементи, които са монотонни, изнервящи или просто скучни, и понякога тези задачи трябва да бъдат изпълнени, за да се стигне до "добрите неща".

Ако сте постоянно отегчени, опитайте се да използвате това, за да катализирате промяна. Тя може да включва например промени във вида, разнообразието, сложността или значимостта на задачите ви.

Може умишлено да избегнете скуката, като търсите, предвиждате и подкрепяте нови идеи в работата, което също може да повиши вашите лидерски способности и потенциал.

Размишленията също могат да противодействат на чувството за безсмислие, което може да изпитвате, когато ви е скучно.

Как да продължим да работим, когато не ни се работи?Самомотивацията е едно от основите неща, които отделят успяващите хора от останалите, но тя е трудна

Култивирайте съзнателна скука

Моментите на скука могат да ви помогнат да се отпуснете от забързания и свръхсвързан свят и да ви дадат възможност просто да бъдете в настоящия момент.

Използвайте ги за положителни намерения, а не за безсмислено разсейване, например като отделите момент да се заемете с друга дейност, която намирате за симулираща, или просто съзнателно да позволите на дискомфорта да премине.

Тъй като скуката може да предизвика устрем към творчество, бихте могли дори да я включите като неструктурирано време в работната си рутина, например преди да се изисква от вас да въвеждате иновации, да предлагате нови идеи и да бъдете в най-добрата си форма.

Макар че скуката може да бъде неприятно усещане, тя предлага и възможност да се замислите за своите интереси, ценности и цели.

Когато разпознаете вида на скуката и идентифицирате причините, които я пораждат, можете да предприемете стъпки за справяне с тях и да намерите нови начини да се ангажирате със света около вас.

Работата с отегчението може също така да ви помогне да развиете креативност, устойчивост и способност да се адаптирате към нови ситуации.

Така че вместо да се опитвате да избягвате или да игнорирате скуката си, помислете за работата с нея като за ценен инструмент за личностно развитие и начин да водите по-пълноценен живот, допълва Harvard Business Review.