„Дълбоко съм убеден, че България, българското общество и бизнес, ще имат големи ползи, когато влезем в еврозоната“, каза днес министър-председателят акад. Николай Денков, цитиран от БТА. Денков отговаря на въпроси на граждани на страницата на Министерския съвет във Facebook.

По повод предложението за национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“, Денков отговори, че юристите трябва да кажат дали провеждането му е допустимо.

„В момента в Народното събрание има дискусия и някои от най-добрите специалисти в България вчера се изказаха на правна комисия, че въпросът, по начина, по който е записан в този референдум, противоречи на Конституцията, тъй като там има заложени изисквания, свързани с присъединяването на България към Европейския съюз“, каза Денков.

„Ако референдумът е допустим, разбира се, че трябва да се проведе и ние ще направим всичко възможно като правителство да го проведем по най-добрия възможен начин“, добави премиерът.

Според него част от работата на правителството е да успее да обясни на хората какви са ползите от влизането в еврозоната и Шенген.

По темата Шенген той посочи по-рано, че България трябва да си „напише домашното“ и да приеме промени в няколко закона. „Част от тях бяха приети, част от тях предстоят в следващите месеци, но също така трябва да започнем да прилагаме тези промени. За съжаление, имаме горчив опит. Аз помня добре създаването на специализираните съдилища и прокуратура. Те бяха една стъпка, от която очаквахме реални резултати. За съжаление, тяхната дейност тръгна в абсолютно грешна посока“, коментира Денков, цитиран от БТА.

„Шенген, заедно с България и Румъния, би било много по-безопасно място за Европа, отколкото е в момента“, каза още министър-председателят.

По думите му от една страна трябва да приемем законите, от друга страна трябва да подберем хора с интегритет, с морални качества във Висшия съдебен съвет, главен прокурор, така че да знаем, че формите ще бъдат изпълнени с правилното съдържание и ще започнат да си вършат работата, да се борят с корупцията, да не държат дела на трупчета. „За съжаление, досега не са го направили“, коментира още Денков.

„Когато свършим тази работа, ние ще бъдем много по-убедителни да отидем не при канцлера на Австрия, а в парламента на Австрия и да кажем, че сме направили всичко, което могат да очакват от нас и да приемат България“, добави Денков.

„Ние трябва да ги убедим, че те имат полза от това България да е вътре. На две стъпки сме от това. Трябва да ги извървим“, каза още премиерът и изрази надежда, че това може да стане до края на годината.