Днес, 7 юли, всички световни правителства, поне официално, ще се загърбят завинаги търговията с химически оръжия. Американската армия съобщава пред New York Times, че на тази дата трябва да приключи с унищожаването на последните обявени запаси от химическо оръжие в света.

САЩ и повечето други държави се съгласиха да ликвидират напълно арсеналите си в рамките на 10 години след влизането в сила на Конвенцията за забрана на химическите оръжия през 1997 г., но поради огромния размер на американските запаси (много от бойните глави са на няколко десетилетия) и сложността на процеса на безопасно унищожаване страната закъснява.

Сегашният метод разчита на роботи, които пробиват, източват и измиват натоварените с химикали артилерийски снаряди и ракети, които след това се изпичат, за да станат безвредни. Изцеденият газ се разрежда в гореща вода и се неутрализира с бактерии (за иприта) или със сода каустик (за нервнопаралитичните вещества). Останалата течност се изгаря. Екипите използват рентгенови лъчи, за да проверят за течове преди началото на унищожаването, и наблюдават дистанционно роботите, за да сведат до минимум контакта с опасния материал.

Нов доклад: Китай може да преобърне ядрения баланс до края на десетилетиетоРеалните амбиции на Китай се разминават с декларираните цели за минимални ядрени сили с оглед на националната сигурност
Първоначално американската армия иска да унищожи оръжията, като ги потопи на кораби, както тихо е правила и преди, но се сблъсква с обществен отпор заради потенциалното въздействие върху околната среда.

Предложенията за изгаряне на химическите агенти през 80-те години на миналия век също срещат възражения, въпреки че в крайна сметка военните унищожават голяма част от запасите си именно по този начин.

САЩ използват химически оръжия за последен път през Първата световна война, но продължават да ги произвеждат в продължение на десетилетия като възпиращ фактор. Вниманието към програмата се засилва за първи път през 1968 г., когато странни смъртни случаи на овце довеждат до разкрития, че армията съхранява химически оръжия в САЩ и дори ги тества на открито.

Автономният бомбардировач B-21 идва с много въпросителниДистанционните атаки с дронове са успешни от години в Ирак и Афганистан, но пълното изключване на човека е опасно
Тази мярка обаче ще унищожи само потвърдените запаси. Русия е обвинявана, че тайно произвежда нервнопаралитичен газ, въпреки че настоява, че е унищожила последните си химически оръжия през 2017 г. Проправителствените сирийски военни сили и екстремистите от ИДИЛ използваха тези оръжия през по-голямата част от 2010 г., така че подобни меморандуми няма да спрат някои държави и терорични групи да използват токсини.

Въпреки това, унищожаването на последния официален масив е крайъгълен камък в борбата с химическите оръжия. В допълнение към унищожаването на цяла категория оръжия за масово унищожение, то представлява още една стъпка към намаляване на смъртоносните последици от една война.

Безпилотните самолети намаляват излагането на риск на своите оператори, а експерти като изследователя на изкуствения интелект Джефри Хинтън предвиждат ера, в която роботите ще се бият помежду си, а не хора. Разбира се, най-добрият вариант е човечеството да сложи край на войните, но тъй като това е малко вероятно да се случи, подобни усилия са важни. Поне намаляват жертвите.