Натрупването на богатство може да не е толкова трудно, колкото си мислите.

Това твърди милионерът и автор на книгата "Ще ви науча да бъдете богати" Рамит Сети.

След като прекарва 20 години от кариерата си в писане за финанси и психология, Сети знае какво е необходимо, за да увеличите материалното си състояние.

Оказва се, че начин номер едно за забогатяване е това да се случва скучно, обяснява той пред CNBC.

"Най-добрите начини да увеличите богатството си са наистина прости, почти измамно прости. И изглеждат скучни, но са тези, които действително работят.", категоричен е той.

Ако правите тези три основни неща, "ще разполагате със значителна сума пари в дългосрочен план", казва Сети.

Започнете да инвестирате и постепенно увеличавайте сумата

Първият и най-важен начин да увеличите богатството си, е като инвестирате: "Инвестирайте автоматично определен процент от доходите си всяка година и увеличавайте този процент с 1%.", съветва експертът.

Инвестирането в евтин индексен фонд, като S&P 500, ще позволи на парите ви да нарастват толкова добре, колкото и "тайните инвестиции", до които имат достъп богатите, казва Сети.

"Често вярваме, че богатите хора имат достъп до тайни инвестиции и така правят купища пари. Чуйте, аз имам достъп до тези инвестиции и мога да ви кажа, че те обикновено не се представят по-добре от обикновен индексен фонд S&P.", издава Сети.

Четири най-големи заблуди на младите хора за бързо забогатяванеФинансов експерт посочва най-големите грешки в управлението на пари

В исторически план S&P се представя добре; между януари 1926 г. и юни 2023 г. индексът е отбелязал обща годишна възвръщаемост от 10,34%, според Хауърд Силвърблат, старши анализатор на индексите на S&P Dow Jones Indices.

"Простата истина е, че можете да получите голяма възвръщаемост с обикновен евтин дългосрочен индексен фонд", допълва Сети.

Настоявайте за заплатата, която заслужавате

След като сте се научили как да инвестирате парите си, следващата стъпка към увеличаване на богатството е да настоявате за справедлива заплата, казва Сети:

"Научете се да преговаряте за заплатата си и да получавате това, което заслужавате."

Възможно е компаниите да продължават да намаляват публичните диапазони на заплатите, така че е важно да продължите да преговаряте за най-високата възможност.

Експертите обясняват, че горната граница на диапазона на възнаграждението трябва да бъде с 40% до 60% по-висока от минималната. В действителност обаче средният диапазон на заплатите в обявите за работа е около 28%, според Bloomberg.

Провеждането на проучвания и търсенето на информация колко печелят други хора на сходни позиции, е важна стъпка за осигуряване на справедливо възнаграждение, казва Сети.

Кариера на финансист е мечтата на служителите от поколението ZСферата на финансите изпреварва дори технологиите, здравеопазването и образованието

Когато става въпрос за договаряне на вашата заплата, можете да попитате специалистите по подбор на персонал за диапазоните на заплатите на техните кандидати. Рекрутърите вероятно ще разполагат с по-актуална и персонализирана информация, отколкото онлайн базите данни.

След това, когато ви предложат заплата, вземете това число и добавете 20 000 долара, заяви преди време Маделин Мачадо, специалист по подбор на персонал в Тампа, Флорида, пред CNBC. Не приемайте първата оферта, която ви се предлага, добави тя.

Извършвайте странична дейност

Третата стъпка към увеличаване на богатството е да се занимавате със странична дейност, казва Сети.

"Ако наистина искате да увеличите приходите си, помислете за страничен бизнес."

Докато започвате, помислете какво искате да правите, какви са целите ви и времето, което сте готови да отделите, заяви пред CNBC служителят по финансово благополучие в LendingClub Ануж Наяр. Това ще ви помогне да намерите подходящия за вас страничен бизнес, допълва той.

Ако тези три стъпки обаче са толкова лесни, защо хората не ги изпълняват?

Да, те са прости и изпълними, съгласен е Сети. Въпреки това, не са стъпки, които хората обикновено предприемат.

Поколението Z и милениалите са спестовници. Бумърите си живеят животаВъзрастните поколения харчат на воля за ресторанти, хотели и пътувания

"Знаете ли защо хората не ги правят? Защото ни учат, че за да забогатеем, трябва да имаме 30 екрана пред нас и да избираме акции. И ни казват, че инвестирането е като хазарт. Нищо от това не е вярно."

За разлика от хазарта, инвестирането не е - и не трябва да бъде форма на забавление. Инвестирането и управлението на финансите са обикновени задачи, убеден е Сети.

Той твърди, че отделя "по-малко от един час на месец" за всички свои финанси. "Истинското инвестиране е скучно. Това е като да гледаш как съхне боя", допълва той.