Цените на производител в Китай са се понижили през юни с най-бързия си темп от 7 години и половина, докато потребителската инфлация достигна най-ниското си ниво от 2021 г. насам, съобщава Reutres, цитирана от БТА.

Агенцията допълва, че това дава основание на политиците в страната да използват повече стимули за съживяване на слабото търсене.

Импулсът на възстановяването на Китай след пандемията се забави след по-рязкото покачване, наблюдавано през първото тримесечие поради отслабване на търсенето на индустриални и потребителски продукти, което поражда опасения за устойчивостта на втората по големина икономика в света.

Китай намали още две лихви по кредитите на фона на буксуващата си икономикаСами по себе си съкращенията от 10 базисни пункта са твърде малки, за да имат голямо значение за паричните условия

Индексът на цените на производител се понижава за девети пореден месец през юни, като производствените цени са с 5,4% по-ниски от година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро (NBS). Това е най-стръмният спад на индикатора от декември 2015 г. Икономистите очакваха понижението да бъде в рамките на 5%, отбелязва Reuters. През май цените на производител се понижиха с 4,6% на годишна база.

Други официални данни показаха, че индексът на потребителските цени през юни е останал без промяна спрямо същия месец на миналата година. За май на годишна база бе отчетено повишение от 0,2%.

По-слабите от очакваното показания за инфлацията доведоха до спад на борсовите индекси в Азия.

Пекин си е поставил цел за средна потребителска инфлация през 2023 г. от около 3%, след като през 2022 г. цените се повишиха средно с 2%.