Китайските инвеститори се обръщат към чужбина, за да правят депозити в долари и да купуват застраховки в Хонконг, което е сигнал, че доверието в местния пазар намалява и че проблемният юан е изправен пред още по-голям натиск.

Изтичането на средства подчертава дълбоко вкорененото безпокойство за състоянието на китайската икономика, тъй като дългоочакваното възстановяване след пандемията се забавя, посочва Reuters. Потребителските разходи намаляват, пазарът на недвижими имоти и фондовите борси са в застой, а паричните средства се трупат в спестявания.

Брокерите твърдят, че предимно физически лица са отговорни за тази тенденция, която не показва признаци на затихване. Това, както предупреждават анализаторите, може да окаже допълнителен натиск върху юана, който се колебае на осеммесечно дъно.

Китай регистрира трети пореден месец на спад на производството Непроизводствената активност е най-слабата, откакто Пекин се отказа от строгата си политика на
Инициативите на инвеститори от континентален Китай в рамките на зараждащата се схема, позволяваща инвестиции в продукти за благосъстояние в Хонконг и Макао, са се увеличили повече от два пъти от края на миналата година и достигат до 814 млн. юана (110 млн. долара). През първото тримесечие на 2023 г. новите премии, събрани по застрахователни полици в Хонконг, са скочили с невероятните 2 686%, достигайки 9,6 млрд. долара.

"Все повече хора осъзнават, че не могат да поставят яйцата си в една кошница", казва Хелън Джао, застрахователен брокер, която помага на клиенти от континенталната част на страната да сключват сделки в Хонконг, като посочва китайско-американските търкания и песимизма за перспективите пред Китай като основни мотивиращи фактори.

Застраховането в Хонконг отдавна е канал за закупуване на активи от китайците в чужбина, като полиците осигуряват по-голяма защита от тази, която се предлага на континента, а съпътстващите спестовни и инвестиционни продукти са предимно деноминирани в долари и имат глобален обхват.

Има ли опасност крал долар да загуби короната си?Историята показва, че често са необходими десетилетия, ако не и векове, за да избледнее статутът на една глобална резервна валута
Застрахователните групи AIA Group, Prudential и Manulife отчитат скок в бизнеса си, позовавайки се на приноса на инвеститорите от континента.

Мениджър по благосъстоянието в Noah Holdings също коментира пред информационната агенция, че наскоро е организирал група клиенти от континенталната част на страната, “наредени на опашка” да подпишат застрахователни договори, като много от тях са били разтревожени от рязкото преминаване на Китай от нулева толерантност към COVID-19 към отворен живот с вируса.

"Някои клиенти бяха малко шокирани от политическия обрат и стават песимисти за китайската икономика", казва той. "Взривът на покупки на застраховки в Хонконг отразява мрачните вътрешни перспективи и притесненията за несигурното бъдеще".

Според него спестовните застрахователни продукти в Хонконг предлагат минимална доходност от 4,5%, което е по-добре от 3%, предлагани в континенталната част на страната.

Китайският дракон срещу американския орел – може ли юанът да замени долараВъпреки икономическата и политическата си мощ, страната не доминира глобалния поток от фиатна валута. Сега се стреми да промени това
От Noah Holdings акцентират, че офшорното застраховане е удобен инструмент за глобално разпределение на активите, а местоположението на Хонконг го прави естествена дестинация за инвеститорите от континента.

Междувременно доларовите депозити в Хонконг предлагат хеджиране срещу движенията на юана и за едногодишен период носят 4% доходност, според данни на Bank of China. В континенталната част на страната едногодишните депозити в долари носят доходност от 2,8%, а депозитите в юани - 1,65%.

Търсене в офшорни зони

Именно тази доходност е основният притегателен фактор. Разликата между доходността на двугодишните американски и китайски държавни облигации е най-голямата от 16 години насам в полза на САЩ, а световните акции поскъпват, докато китайските - не, посочва още Reuters и се позовава на Лорънс Лам, главен изпълнителен директор на Prudential Hong Kong, който казва:

"Офшорното търсене на полици, деноминирани в хонконгски долари, е слабо. По-разпространени са полиците, деноминирани в щатски долари, за да се осигури достъп до глобално разпределение на активите. Със сигурност общото търсене остава под нивата отпреди въвеждането на мерките срещу COVID-19, а нарастването на интереса се очакваше да съвпадне с повторното отваряне на границите на Китай, тъй като подписването на полици изисква посещение в Хонконг”.

Китайският бизнес става все по-малко китайски по пътя си към пазара в САЩМного компании от Китай започват да променят идентичността си, за да достигнат до американския пазар
Това се случва в момент, когато юанът изглежда все по-нестабилен. Предишният и по-голям прилив на средства към Хонконг през 2016 г. накара Пекин да засили контрола върху капитала и да въведе допълнителни мерки за ограничаване на купуването на застраховки. Затова и от Noah се притесняват, че продължителният интерес към застраховане в Хонконг рискува да накара Пекин отново да затегне политиката си.

През последните няколко седмици китайските власти вече увеличиха усилията си за укрепване на юана, като държавните банки продаваха долари, а централната банка предупреди, че ще се предпази от рисковете от големи промени в обменния курс.

Хао Хонг, главен икономист в GROW Investment Group, отбелязва, че изходящите потоци съвпадат и с нежеланието на износителите да репатрират доларовите постъпления - още една тежест за юана и признак за ниско доверие в икономиката.

Китайски бизнес мисии обикалят света в търсене на източници на растеж В същото време местните администрации са обременени с кумулативен дълг от 9 трилиона долара
Реалният обменен курс на юана, посочва той, е под точката, наблюдавана по време на срива на фондовия пазар и изтичането на капитали от Китай през 2015-2016 г.

Въпреки че това може да се превърне в източник за сила за юана по-късно през годината, казва на свой ред Тан Сяофен, професор в Училището по икономика и управление на Beihang University, предпазливостта вероятно ще стимулира бъдещите изходящи потоци и занапред.

"Наблюдаваме някои промени в рисковите нагласи на посетителите от континента, които се смекчават до по-балансиран подход към инвестициите им", обяснява и Сами Абузар, ръководител на отдел "Инвестиции и решения за благосъстоянието" в HSBC в Хонконг. "Те продължават да се интересуват от инвестиционни възможности, но също така обръщат по-голямо внимание на нуждите си, свързани със здравето и наследството, чрез застрахователни решения в областта на здравеопазването и планирането на бъдещето."