Националната сигурност е един от водещите приоритети за властите в Китай.

От 1 юли, в страната влязоха в сила два нови закона, единият за шпионажа, а другият за външната политика, съобщи CNBC.

Промените пораждат сериозни притеснения за чуждестранните инвеститори, които проучват пазара за бизнес в Китай.

Още по-тревожни са новините от началото на тази година за три обиска на международни консултантски компании, които така и не бяха обяснени публично от властите, допълва CNBC.

От правна гледна точка, законодателните промени не увеличават риска за чуждестранните предприятия в Китай, смята Джеръми Даум, старши научен сътрудник в Центъра "Пол Цай" към Йейлското училище по право.

Според него "сегашният климат в международните отношения и конкурентният политически натиск могат да накарат някои предприятия да преоценят анализа си на разходите и ползите, за да са готови за рисковете от развиването на бизнес в Китай".

Отношенията между САЩ и Китай се влошиха през последните няколко години след десетилетия на засилено взаимодействие.

Срещата в Пекин: Разведряване или затишие преди буряВъпреки ангажиментите за отворени комуникации, разговорите подчертаха някои сериозни различия между САЩ и Китай

Диалогът на високо равнище отвъд президентското беше възобновен частично едва тази година с посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Пекин, отбелязва CNBC.

"Настоящата обстановка предразполага към повече случаи, в които регулаторен орган или правителствен представител в Китай може да предприеме непрозрачни действия. Това крие рискова за американския бизнес", обяснява Майкъл Хаус, партньор в Perkins Coie, базиран в Пекин и Вашингтон.

"И когато няма реална възможност двете правителства да разговарят за причините за тези действия или на правителствено ниво да се опитат да получат по-добра информация за това какво ги е мотивирало, това става вредно за американския бизнес", допълва Хаус.

Когато става въпрос за индустрии, той посочва, че напредналите технологии и връзките им с армията са проблем за САЩ и Китай, докато други сектори носят по-малък риск.

Новите закони

Новият закон за шпионажа разширява определението за "шпионски действия", като включва "стремеж към присъединяване към шпионска организация" и опити за незаконно получаване на данни, свързани с националната сигурност, според превод на английски език на China Law Translate, уебсайт, основан от Daum.

В превода на уебсайта на Закона за външните отношения се отбелязва, че чуждестранните организации в Китай "не трябва да застрашават националната сигурност на Китай, да накърняват обществения интерес или да подкопават обществения ред".

Китайският балон шпионирал над САЩ с американска техника Предварителните констатации на разследването показват, че апаратът е събирал снимки и видеоклипове, но не е предавал

Корпоративно прекъсване на връзката

Несигурността се крие в прилагането на законодателството.

Новината за законите се появи на фона на съобщенията за китайски разследвания на чуждестранни фирми, които бяха на първите страници на вестниците от март до май.

По данни на Reuters китайските власти са нахлули в офиса на американската компания Mintz Group в Пекин, проверили са офиса на американската консултантска компания Bain & Company в Шанхай и са разследвали международната консултантска фирма Capvision Partners.

Не е ясно колко мащабни са разследванията и какво точно е предизвикало проверките, въпреки общата връзка с националната сигурност. Оттогава не са се появили други съобщения за подобни обиски в големи чуждестранни компании.

Неяснотата обаче буди безпокойство у бизнеса.

Сблъсък в облаците: САЩ ограничават достъпа на Китай до облачни изчисленияКитайските AI компании заобиколяли действащите правила за контрол на износа, използвайки облачни услуг

Майкъл Харт, президент на Американската търговска камара в Китай, заяви, че е повдигал въпроса за нахлуванията в корпорации по време на срещите си с китайски официални лица. "За нас не е ясно какво са направили тези компании, което се счита за незаконно. Продължаваме да призоваваме за повече прозрачност."

Антъни Блинкен и финансовият министър на САЩ Джанет Йелън се срещнаха с американски компании, базирани в Китай по време на посещенията си там. Делегация на Камарата на представителите обсъди бизнеса в Китай по време на срещата си с ръководители на високопоставени американски технологични и медийни компании в Калифорния през април, припомня CNBC.

Джанет Йелън за разговорите в Китай: Директни, съществени, продуктивни Отделянето на двете най-големи икономики в света би било катастрофално и за двете държави, смята тя

Национална сигурност

През последните години терминът "национална сигурност" все по-често се споменава от американското и китайското правителство в новите ограничения за бизнеса.

За предприятията в Китай най-голямо безпокойство предизвиква фактът, че на всичко - от храните до енергията, се отдава аспект на сигурността, заяви Йенс Ескелънд, председател на Търговската камара на ЕС в Китай, по време на брифинг в средата на юни.

"Това според мен създава неяснота какви са точните граници между това, което попада в обхвата на сигурността и това, което можем да управляваме като нормален бизнес.", допълни той.

Ролята на културните и езиковите различия

"Китайският подход към националната сигурност е ориентиран към защита на вътрешните политики, докато разбиранията на САЩ са глобални", обяснява Алекс Лян, партньор в Anjie & Broad в Пекин.

"Например, Китай обикновено се фокусира върху това дали чувствителна информация не изтича през граница, докато САЩ обикновено се фокусират дали техните съюзници предоставят технологии на съперниците им и на определени държави", допълва той.

Изтичане на милионери: Кои страни губят най-много богати и къде отиват теДоклад на консултантската компания за инвестиционна миграция Henley & Partners показва, че Китай ще загуби най-големия брой милионери тази година

Ролята на правото и съдебната система също имат коренно различен статут в САЩ и Китай.

През последните години Пекин се опитва да изгради своята правна система, но правителството се управлява от една партия.

Майкъл Хаус от Perkins Coie смята, че чуждестранните предприятия в Китай биха могли да обмислят възможност за по-активен диалог с местните регулаторни органи, така че да имат по-добро разбиране по въпроса какво прави дадено дружество и как то допринася за икономиката.

Миналата сряда Министерството на търговията на Китай проведе среща с чуждестранни фармацевтични компании и заяви, че ще организира редовни кръгли маси с чуждестранни предприятия, за да подпомага дейността им, допълва CNBC.