Борсовите индекси в САЩ се повишиха в сряда, след като данните за инфлацията за юни показаха по-голямо от очакваното от Уолстрийт охлаждане. Доходността на облигациите падна.

S&P 500 се покачи с 0,7%, затваряйки на най-високото си ниво от април 2022 г.

Dow Jones Industrial Average добави 0,3%, а технологичният Nasdaq Composite се повиши с 1,2%.

Последните данни за потребителските цени показаха повишение с 3% на годишна база, най-бавният темп от повече от две години. Основният CPI, който изключва променливите разходи за храна и енергия, се е повишил с 0,2% спрямо май. Икономистите очакваха увеличение от 0,3%.

Данните за инфлацията са ключов фактор при вземането на решения от Федералния резерв за посоката на лихвените проценти. Трейдърите в момента залагат, че увеличението им през юли може да е последното за Фед.

Пазарите се повишиха тази година отчасти въз основа на мнението, че Фед успешно ще овладее инфлацията, без да предизвика сериозна рецесия, а данните за потребителските цени в сряда подкрепиха тази гледна точка.

Данните за потребителските цени в САЩ показват спад на инфлацията до 3%Все пак инфлацията остава над целта от 2% на Федералния резерв

Няколко инвеститори коментират пред The Wall Street Journal, че докладът за инфлацията ще промени посоката на Фед.

„Числата дават силен аргумент срещу допълнителни повишения на лихвите“, казва Джон Майер, главен инвестиционен директор в Global X. „Фед, който потенциално планираше още две повишения тази година, може да преоцени стратегията си.“

Роналд Темпъл, главен пазарен стратег в Lazard, посочва: „Твърде рано е да се отваря шампанското, но не е твърде рано да започнем да охлаждаме бутилката“.

Ръстът на акциите вчера беше широкообхватен, като всички сектори на S&P 500, с изключение на здравеопазването и индустрията, затвориха с повишение.

Големите технологични компании разшириха последните си печалби, като Nvidia се повиши с 3,5%, а Meta Platforms с 3,7%.

Може ли Nvidia да запази лидерството си в индустрията на AI чиповете? Все повече големи и малки компании се стремят да се възползват от възхода на инструменти като ChatGPT

Recursion Pharmaceuticals скочи със 78%, след като биотехнологичната компания съобщи за $50 милиона инвестиция от Nvidia с цел да стимулира своите компании за откриване на лекарства.

Domino’s Pizza добави 11%, след като подписа сделка с Uber Technologies за включване на менютата ѝ в приложенията за доставка на храна на Uber. Domino’s, най-голямата компания за пица в света, се представи най-добре в S&P 500.

Регионалните банкови акции също записаха големи печалби.

Доходността на държавните облигации се срина, след като силните икономически данни миналата седмица я тласнаха над 4% за първи път от март. Доходността на референтните 10-годишни бонове спадна до 3,860% от 3,980% във вторник.

Пазарното рали в САЩ опроверга всички очаквания, но перспективите са неясниТези, които останаха извън пазарите в първата половина на 2023 г., страхувайки се от нови разпродажби, пропуснаха стабилни печалби

Извън САЩ пазарите бяха смесени. Stoxx Europe 600 добави 1,5%, воден от технологичните акции.

В Азия японският Nikkei 225 и китайският Shanghai Composite Index завършиха надолу, но Hang Seng в Хонконг се покачи с 1,1%.

На енергийните пазари цените на петрола се покачиха, като фючърсите на Brent се установиха на малко над 80 долара за барел, най-високото им ниво от 25 април. Brent се повишава, откакто Саудитска Арабия и Русия казаха, че ще задълбочат съкращенията на добива.