В последно време ясно виждаме последиците от климатичната криза, а катастрофалните сценарии, представени в по-старите филми, започват да изглеждат все по-реалистични.

Макар и да са плод на художествена измислица, позабравените ленти могат да послужат като предупредителни истории, че времето не е на наша страна и планетата има спешна необходимост от действия.

Movieweb предлага класация с филми за бедствия, които са натрапчиво актуални пред настоящите екологични проблеми.

The Poseidon Adventure (1972)

The Poseidon Adventure описва мъчителното пътуване на група оцелели, които се опитват да избягат от преобърнал се круизен кораб.

Макар че причината за катастрофата не е свързана с изменението на климата, концепцията за корабокрушението е актуална, тъй като морското равнище се покачва, а бурите стават все по-интензивни поради променящия се климат.

Филмът подчертава спешната необходимост от адаптиране и изграждане на устойчиви на климатичните промени крайбрежни общности, за да се защити животът, поминъкът и културното наследство от нарастващите заплахи.


Outbreak (1995)

Outbreak се развива около измислен вирус, който се разпространява бързо по света.

Въпреки че фокусът на филма не е пряко свързан с изменението на климата, той резонира с предизвикателствата, с които се сблъскахме по време на пандемията от COVID-19.

Потенциалът за поява и разпространение на заразни болести и необходимостта от глобално сътрудничество в превенцията и реагирането на тях - всичко това е подчертано в този филм, като се набляга на неотложността на справянето както с екологичните, така и със здравните кризи.


Twister (1996)

Вълнуващият "Twister", превърнал се донякъде в култова класика, разказва за преследвачи на бури, които са по пътя на торнадо.

Тъй като изменението на климата променя атмосферните условия, честотата и интензивността на торнадата показват тенденция към увеличаване в някои региони.

Филмовото представяне на тези екстремни метеорологични явления подчертава нарастващата необходимост от усъвършенствани системи за прогнозиране, подобрени стратегии за реакция при бедствия и устойчива инфраструктура за защита на уязвимите общности.

Продължението на филма "Twisters" ще излезе на екран през 2024 г., според Variety.

Volcano (1997)

Volcano представя изригването на вулкан в центъра на голям град, което предизвиква хаос и разрушения.

Въпреки че филмът си позволява артистични свободи, потенциалните рискове, свързани с вулканичната дейност, са неоспорими.

Тъй като изригванията на вулкани продължават да оказват влияние върху общностите по света, този филм напомня за необходимостта от ефективен мониторинг, системи за ранно предупреждение и всеобхватни планове за действие при извънредни ситуации, за да се смекчат последиците от подобни бедствия.


The Perfect Storm (2000)

The Perfect Storm е базиран на истински събития и представя опустошителната сила на сливането на метеорологични системи.

Тъй като изменението на климата променя глобалните метеорологични модели, вероятността от екстремни и непредсказуеми бури, като тази във филма, се увеличава.

Сюжетът напомня за разрушителния потенциал на такива "перфектни бури" и за необходимостта от подобряване на прогнозирането, устойчива инфраструктура и възможности за реакция при бедствия.


The Core (2003)

В научнофантастичния трилър The Core земното ядро спира да се върти, което води до катастрофални последици за планетата.

Въпреки че филмът си позволява значителни волности по отношение на научната точност, той обръща внимание на деликатния баланс на системите на ядрото на нашата планета.

Въпреки че земното ядро не е пряко повлияно от изменението на климата, филмът ни подтиква да се замислим за сложните взаимозависимости на земните системи и за важността на поддържането на стабилността и здравето на нашата планета като цяло.


The Day After Tomorrow (2004)

The Day After Tomorrow описва свят, в който екстремни метеорологични явления водят до нов ледников период.

Въпреки че бързината на изобразените климатични промени може да е преувеличена, концепцията за супербури, урагани и внезапни застудявания става все по-правдоподобна, тъй като сме свидетели на все по-честите и интензивни природни бедствия.

От горещите вълни, които изпепеляват континентите, до полярния лед, който се топи със застрашителна скорост, филмът служи като сурово напомняне за потенциалните последици от неконтролируемото изменение на климата.


An Inconvenient Truth (2006)

An Inconvenient Truth е документален филм, който показва реалността и последиците от изменението на климата.

Той извежда на преден план правдоподобността на един свят, който се бори с повишаването на температурите, топенето на ледовете, покачването на морското равнище и екстремните метеорологични явления.

Филмът, ръководен от бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор, представя научни доказателства и призовава за спешни действия за смекчаване на последиците от изменението на климата.

Актуалността му нараства през годините, служейки като призив за събуждане на хората, правителствата и бизнеса да се справят с климатичната криза.


Children of Men (2006)

Действието в Children of Men се развива в антиутопично бъдеще и представя свят, измъчван от безплодие, социални вълнения и влошаване на околната среда.

Макар че филмът се фокусира предимно върху обществения колапс и човешкото безплодие, той косвено загатва за последиците от един свят, засегнат от изменението на климата.

Филмът служи като напомняне за потенциалните нарушения на екосистемите, ресурсите и човешкото благосъстояние, които могат да възникнат в резултат на променящия се климат.

Като подчертава значението на опазването на околната среда и насърчаването на устойчиви практики, филмът ни подтиква да поемем отговорност за създаването на по-устойчиво и справедливо бъдеще.


San Andreas (2015)

San Andreas е екшън с участието на легендарния актьор Дуейн "Скалата" Джонсън.

Представя поредица от мощни земетресения по протежение на разлома Сан Андреас, които опустошават западното крайбрежие на САЩ.

Въпреки че сюжетът на филма е измислен, нарастващата сеизмична активност по света, съчетана с въздействието на изменението на климата върху тектоничните процеси, поражда опасения относно уязвимостта на регионите, застрашени от земетресения.

Филмът ни напомня за значението на готовността за земетресения, строгите строителни норми и ефективното реагиране при бедствия, за да се предпазят общностите.