В петък S&P 500 се движеше близо до най-високото си ниво на затваряне от април 2022 г., след като признаците на охлаждаща се инфлация през изминалата седмица повишиха акциите на целия пазар.

Широкият борсов индекс на САЩ обаче се понижи, след като отчетените печалби на големите банки показаха устойчивост на икономиката, но техните ръководители дадоха сигнал, че рецесията все още е възможен сценарий.

S&P 500 падна с 0,1% за деня, докато Dow Jones Industrial Average добави 0,3%, или около 114 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се понижи с 0,2%.

На седмична база Dow и Nasdaq Composite записаха най-добрите си постижения от март насам, покачвайки се съответно с 2,3% и 3,3%. S&P 500 спечели 2,4% за седмицата, като всичките 11 сектора се повишиха.

В сряда нови икономически данни съживиха надеждите, че кампанията на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти може да наближава своя край.

Инфлацията се е понижила през юни до най-бавния си темп от повече от две години, съобщи Министерството на труда в сряда, което изпрати акциите нагоре.

Основните индекси се повишиха отново в четвъртък, след като друг доклад показа, че производствените цени са нараснали с по-слаб от очаквания темп.

Инвеститорите приветстваха данните като доказателство, че Фед може да успее да укроти горещата инфлация от последните месеци, без да потопи икономиката в рецесия.

Страхът на Уолстрийт е на исторически ниско ниво Технологичните акции поведоха пазара нагоре след още данни за забавяне на инфлацията в САЩ

Очаква се централната банка да повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт по-късно този месец, но признаците за забавяне на инфлацията може да намалят шансовете за още увеличения на лихвите по-късно през годината.

Някои инвеститори смятат, че е възможно ралито на акциите да се разшири отвъд големите технологични компании, които подкрепиха пазара тази година, посочва The Wall Street Journal.

В петък инвеститорите насочиха фокуса си към корпоративните печалби, след като големите банки първи започнаха да споделят своите резултати за второто тримесечие.

JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup надминаха прогнозите на анализаторите за печалби и приходи, като печалбата на JPMorgan е скочила с 67%, а тази на Wells Fargo - с 57%.

Банките обаче изтъкнаха някои признаци на потенциални предизвикателства. По-високите лихвени проценти означават, че трябва да плащат повече на вложителите, а клиентите все още теглят част от парите си.

На този фон акциите на JPMorgan се повишиха с 0,6%, докато акциите на Wells Fargo се понижиха с 0,3%, а тези на Citi паднаха с 4%.

Инвеститорите очакват отчетите на по-малките кредитори, преди да направят общи заключения за здравето на сектора, който преди няколко месеца преживя фалитите на Silicon Valley Bank, Signature Bank и First Republic Bank.

Печалбите на големите банки в САЩ показват признаци на меко приземяванеПотребителите и бизнесът продължават да харчат и да вземат заеми дори след светкавичното покачване на лихвените проценти

Извън банковия сектор акциите на UnitedHealth Group спечелиха 7,2%, повеждайки S&P 500, след като здравната и застрахователната компания вдигна прогнозите си за печалбата.

На дълговите пазари доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на САЩ се повиши до 3,818% от 3,759% в четвъртък. Доходността нараства, докато цените на облигациите падат.

Цените на петрола се покачиха за трета поредна седмица, като глобалният еталон Brent поскъпна с 1,8% до 79,87 долара за барел.

В Европа Stoxx Europe 600 падна с 0,1%, след като се движеше между незначителни печалби и загуби през целия ден. Акциите на технологичните компании нараснаха с 1,2%, докато тези на телекомуникационния сектор се понижиха с 1,3%.

В Азия хонконгският Hang Seng се покачи с 0,3%, а японският Nikkei 225 се понижи с 0,1%.