Глобалната икономика вероятно ще избегне рецесия и централните банки би трябвало да променят целите си по отношение на инфлацията, според инвестиционният стратег ветеран Дейвид Рош, цитиран от CNBC.

Централните банки на много големи икономики затягаха агресивно паричната си политика през последните 18 месеца в битка с инфлацията. Въпреки данните за намаляването на ценовия натиск очакванията за още увеличения на лихвените проценти продължават – заради стегнатите пазари на труда и устойчивата икономическа активност.

Това накара много икономисти да вярват, че допълнителните повишения на лихвите ще насочат няколко големи икономики към рецесия, като дори предполагат, че може да е необходим спад, за да се постигнат ниските нива на търсене и безработица, които биха довели до дезинфлация.

Пазарите очакват допълнително увеличение от 25 базисни пункта от Федералния резерв на САЩ по-късно този месец, въпреки че по-ниската от очакваната инфлация през юни подхрани оптимизма, че цените най-накрая започват да се забавят.

Рош предполага, че Фед ще се колебае дали да започне да намалява лихвените проценти от сегашните им високи нива „до следващата година.”

„Членовете на Фед се страхуват, че ако намалят твърде рано лихвените проценти, могат да се окажат виновници за пораждането на по-висока инфлация за втори път, така че мисля, че те ще продължат сегашния си курс“, казва Рош, който е президент на изследователската компания Independent Strategy.

„Това ще доведе ли до дефлация, ще доведе ли до рецесия? Всъщност не мисля така и причината е, че пазарите на труда и разполагаемият доход този път са различни.“

Ще повтори ли Фед най-голямата си грешка от 70-те години?Преждевременното отстъпление може да накара Фед да изгуби контрол над ситуацията

В САЩ инфлацията на годишна база намалява от 4% през май до 3% през юни, до голяма степен поради падащите цени на енергията и транспорта, докато основната инфлация - която изключва променливите разходи за храна и енергия - се забавя, като се увеличава само с 0,2% спрямо предходния месец. На годишна база обаче индексът на основните потребителски цени остава сравнително висок - 4,8%.

Рош, който правилно прогнозира развитието на азиатската криза през 1997 г. и глобалната финансова криза от 2008 г., отбелязва, че световната икономика в момента вижда „постепенно намаляване“ на търсенето на работна ръка и „постепенно намаляване на почасовото заплащане“, но не и „катастрофален срив в заетостта, който би създал рецесия.“

За разлика от често споменавания „сценарий на Златокоска“, при който разходите по заемите намаляват и растежът се ускорява, Рош предполага, че световната икономика е в период на статичен растеж, като лихвите остават високи.

Рош казва, че това повдига въпроса как да се върне инфлацията към целта на Фед от 2% без „дълъг период на болка“. Той предполага, че централните банки в крайна сметка няма да обявят кога възнамеряват да променят посоката си, дори и да планират това.

Рали на акциите в САЩ след данните за охлаждането на инфлациятаS&P 500 се покачи с 0,7%, затваряйки на най-високото си ниво от април 2022 г.

Фондовите пазари и други рискови активи се повишиха в сряда на фона на по-хладния индекс на потребителските цени в САЩ, след като се насладиха на силен удар през първата половина на годината въпреки постоянните опасения, че централните банки трябва да продължат да намаляват растежа, за да обуздаят инфлацията.

S&P 500 е нараснал с повече от 16% от началото на годината, докато технологичният Nasdaq 100 е скочил с почти 40%. Печалбите в Европа и Азия са по-скромни, като паневропейският Stoxx 600 е нараснал малко над 8%, а MSCI Asia ex-Japan с 3%, посочва CNBC.

Wells Fargo: Пазарите очакват розов сценарий. Това няма да свърши добреДаръл Кронк, президент на Wells Fargo Investment Institute, твърди, че икономическите данни показват че

По-рано тази седмица глобалният пазарен стратег на JPMorgan Хю Гимбър каза, че текущото пазарно позициониране се основава на икономическа перспектива, която е „твърде добра, за да е истина“ и че инвеститорите са по-малко подготвени за „необходимото“ забавяне, тъй като „централните банки са решени да постигнат целта си."

„Скептични сме към идеята, че можем да видим това, което бих нарекъл безупречна дезинфлация. Не смятаме, че базовата инфлация се връща към целта без значим удар върху растежа и затова се чувстваме неудобно, когато пазарите виждат спад на инфлацията и потенциално избягване на рецесия“, коментира Гимбър.

Според него базовата инфлация няма да достигне приемливи нива за централните банки без по-слаб период за световната икономика.

„Следователно, в резултат на движенията на пазара, които видяхме през първата половина на тази година, очакваме по-висока волатилност занапред“, каза Гимбър, съветвайки инвеститорите да се съсредоточат върху устойчивостта на портфейлите си.