Шефовете са превъзбудени от ChatGPT.

Генеративният изкуствен интелект се превърна в съкровище за компаниите, които искат да автоматизират създаването на електронни таблици, писането на общи текстове и други монотонни задачи в името на това да станат по-ефективни.

Технологията завладя вниманието на изпълнителните директори и накара много компании да използват AI за изпълнение на прозаичните задачи, които досега бяха запазени за работниците на начално ниво.

Мениджърите ги възлагаха на новите служители с очакването, че те ще бъдат свършени бързо, правилно и без да се налага някой да им обяснява как. Изпълнението се представяше като залог за развитието не неопитните служители и успехът им на работното място.

Това обяснява в анализа си за BusinessInsider Ед Зитрон, главен изпълнителен директор на EZPR, национална агенция за връзки с обществеността в областта на технологиите и бизнеса, и автор на бюлетина за технологии и култура Where's Your Ed At.

В новата действителност корпоративна Америка остави на младите работници малко възможности.

През последните години много компании закриха стажантските си програми без да поемат никаква отговорност за насърчаване развитието на млади кадри. Сега, с навлизането на генеративния изкуствен интелект, те започват да автоматизират много "младши" задачи.

Ето защо нови проучвания показват, че представителите на поколението Z са особено загрижени за въздействието на AI върху кариерата им. Според данни на платформата за обяви за работа ZipRecruiter, 76% от представителите на поколението Z се притесняват да не загубят работата си заради ChatGPT.

3 от 4 мениджъри смятат, че с поколението Z се работи най-трудноМладите служители се нуждаят от свръхкомуникация, тъй като са прекарали повечето време от колежа зад лаптопите

Младите американски работници са на ръба на кариерно бедствие, допълва анализаторът.

Въпреки че са по-уверени и се чувстват по-комфортно в използването на ChatGPT, отколкото по-възрастните им колеги, манията на мениджърите по изкуствения интелект заплашва да подкопае перспективите на младите за старт на кариера. Мрачните очаквания са, че все повече ръководители ще бъдат готови напълно да се отърват от тях, заменяйки ги с AI технология.

Още преди появата на изкуствения интелект обаче, младите хора бяха изправени пред криза в началото на кариерата си.

Разбира се, на пръв поглед изглежда, че поколението Z навлиза на пазара на труда в чудесен момент. Намирането на работа е по-лесно, отколкото преди, благодарение на исторически ниската безработица, а заплатите растат с високи темпове. Но ако се вгледаме по-внимателно, все повече признаци сочат, че за младите американци ще е много по-трудно да изградят кариера.

Поколението Z изостава още преди първия си работен ден. Тъй като разходите за колеж нараснаха, много от тях идват на първата си работа с голям студентски дълг.

Проучване на Федералната резервна банка на Сейнт Луис от 2022 г. установи, че е по-вероятно представителите на поколението Z да имат студентски дългове, отколкото милениалите на тяхната възраст, както и че средният дълг на поколението Z е с 13% по-висок от този на милениалите и че приблизително еднакъв процент от двете поколения имат студентски дългове на стойност 50 000 долара или повече.

На този фон, анализ на LinkedIn на 3,8 милиона обяви за работа от 2017 до 2021 г. установи, че 35% от работните места на начално ниво изискват поне три години опит.

ChatGPT няма да ви уволни от работа. Но тези, които го използват – да Начални проучвания на пазара на труда вече доказват, че младите работници са първите, които ще възприемат изкуствения интелект

А ако се опитате да минете по пътя на стажантски програми, за да натрупате този опит? Късмет.

Проучване на Националната асоциация на колежите и работодателите от 2021 г. сочи, че над 40 % от стажовете са неплатени, а средното почасово заплащане на платените стажанти през 2020 г. е едва 20,76 долара – оскъден бюджет в големи метрополни райони.

След като младите работници най-накрая пробият в корпоративния свят, те се сблъскват с друга жестока реалност: Компаниите нямат интерес да им помогнат да се изкачат по кариерната йерархия.

Много компании не проявяват никакво внимание към насърчаването и развиването на способностите на работниците, оставяйки младите до голяма степен да се справят сами, докато се опитват да си изградят кариера.

Проучване от 2014 г. на Питър Капели, професор в Уортънското бизнес училище към Университета на Пенсилвания, установява, че през 1979 г. "младите работници са получавали средно около 2,5 седмици обучение годишно", но до 1995 г. този брой е спаднал до малко под 11 часа годишно.

Капели открива оскъдни доказателства, че нещата са се подобрили през следващите години.

Кариера на финансист е мечтата на служителите от поколението ZСферата на финансите изпреварва дори технологиите, здравеопазването и образованието

През 2014 г. Министерството на труда на САЩ установи, че макар 70% от компаниите да предлагат "някакъв вид обучение на служителите", то е предимно за "ръководни кадри и работници на средно ниво".

Тази статистика е особено обезпокоителна, отчасти защото "някакъв вид обучение" е изключително неясно и може да се отнася до нещо толкова просто, колкото четенето на наръчника по човешки ресурси, и отчасти защото 30% от фирмите не предлагат никакво обучение.

В проучване през 2020 г. проведено от Пол Остерман, професор в Масачузетския технологичен институт, малко под 50% от служителите не са получили никакво формално обучение за работа през последната година.

В дискусия по проучването Остерман твърди, че компаниите не успяват да осигурят на служителите си такива видове обучение, които биха им помогнали да повишат уменията си или да напреднат в кариерата.

Може да се предположи, че организациите ще се опитат да насърчат наставничеството като начин да компенсират липсата на стриктно обучение. Не толкова бързо. Въпреки че менторството се свързва с по-високи нива на удовлетвореност от работата, проучване на Pew Research Center от 2023 г. установи, че само 44% от американските работници имат такова. И макар че съществуват официални програми, те често са доброволни.

Проучване на Националното бюро за икономически изследвания установи, че доброволните програми за наставничество водят до по-лоши резултати от задължителните и че тези, които най-много се нуждаят от помощта на наставник, са по-малко склонни да се присъединят към този вид програми.

В редовното проучване на Галъп сред американските работници само 24% от анкетираните през май тази година са категорично съгласни, че организациите им се грижат за тяхното благосъстояние, което е спад спрямо 33% през май 2021 г. и забележителните 49% през май 2020 г.

Един от всеки пет отказва работа. Защо това е по-лошо от тихото напусканеШумните напускащи пряко вредят на компанията, като подкопават нейните цели и се противопоставят на нейните лидери

Това очевидно тревожи младите работници, които имат най-голяма нужда от кариерно развитие.

Workplace Intelligence, компания за проучвания в областта на човешките ресурси, заяви, че в проучване, което е провела с Amazon през 2022 г., 74% от представителите на поколението Z и милениалите обмислят да напуснат работа "поради недостатъчна подкрепа за изграждане на умения или липса на възможности за кариерна мобилност".

Без обучение и без реално професионално развитие, през последните години на младите работници им остава един начин да научат всичко на работното място: "черна" работа. На теория тези дейности са предназначени да позволят на неопитните да се запознаят с по-прости процеси и да докажат, че са достатъчно компетентни, за да поемат по-предизвикателна работа. Често обаче те водеха до това, че младите изпитваха липса на смисъл в работата, тъй като тя не се усещаше като значим принос към компанията или като начин за реално преминаване към следващото ниво.

Но с навлизането на генеративния изкуствен интелект на работното място този въпрос вече не стои на дневен ред.

AI вече отнема работни места на хора от всички възрасти, но особеното пренебрежение на корпоративна Америка към младите означава, че той ще засегне най-силно именно ниските нива в йерархията.

Необходимо е много работа, за да се "обучи" голям езиков модел - типът изкуствен интелект, който захранва ChatGPT и други подобни продукти. Но след като тя бъде свършена, за компаниите ще е много по-евтино да закупят нови технологични инструменти, отколкото да обучат истински човек - независимо от последствията.

За мениджърската класа, която почти е отхвърлила всякаква отговорност за подпомагане на развитието на работниците, единственото, което ще има значение, е дали нещо е евтино и лесно.

Защо служителите от поколението Z вече са на ръба на прегряванетоМладите работници са най-склонни да полагат неплатен извънреден труд

Успокоението за младите кадри, според аргументите на мениджърите, е, че най-подготвените в областта на технологиите сред тях ще станат управители на тези нови машини. В действителност това означава, че младите ще се окажат в ситуация да чистят потока от грешки на AI, знаейки, че ще получат по-малко признание, защото "работата" е дело на технология.

Повишенията ще се превърнат още повече в игра на фаворити, тъй като най-добрите "истински" задачи няма да бъдат запазени за трудолюбивите работници, а за новатори и дипломати в корпоративните схеми.

Ето защо не е чудно, че главните изпълнителни директори и висшестоящите са много по-ентусиазирани от интегрирането на AI, отколкото обикновените служители.

Компанията за данни Qualtrics заяви, че в проучване, проведено през май и юни, 64% от ръководителите са посочили, че намират "потенциалното въздействие на AI" за вълнуващо. Друго проучване на Boston Consulting Group регистрира, че 62% от лидерите са ентусиазирани от перспективата за използване на AI на работното място.

Поколението Z губи апетит за работа в технологични гигантиВодещите технологични лидери доскоро бяха сред най-атрактивните работодатели

Какво остава за младата работна сила в Америка?

Какво прави един млад човек в офис, в който не е обучаван и не му се възлага "истинска" работа? Какво ще се случи, когато работни места като въвеждане на данни и попълване на документи станат автоматизирани от изкуствения интелект?

Проучвания сочат, че компаниите, които инвестират в обучение на работното място и развитие на уменията, са по-ефективни и получават по-високи маржове на печалба.

Въпреки тези доказателства, компаниите трудно разбират стойността на инвестицията в служители. Повечето от тях не разполагат с методи за измерване на стойността на човешкия капитал извън обикновените разходи за труд, което означава, че разглеждат хората по същия начин, по който биха могли да разглеждат разходите за сметките си за вода или електричество.

Американската икономика на ротацията, в която "компаниите са принудени да намалят разходите, за да върнат повече пари на акционерите", разглежда незабавния ръст на приходите като единствения ценен показател, който трябва да се вземе предвид, по-важен от дългосрочната стойност на израстването на служител.

Ефектът от всичко това ще бъде по-слаба икономика с по-малко хора, готови да поемат реалните предизвикателства от новите технологии. Губещ резултат за всички участници в голямата корпоративна игра, допълва анализаторът.