Проучване показва, че бизнес активността в еврозоната се е свила много повече от очакваното през юли, тъй като търсенето в доминиращата в блока индустрия на услугите е намаляло, а фабричното производство е спаднало с най-бързия темп от началото на COVID-19.

Спадът е широкообхватен, като двете най-големи икономики в еврозоната - Германия и Франция, са се свили, което вероятно ще засили опасенията, че блокът отново ще изпадне в рецесия, пише Reuters.

Проучването също така показва, че продължителната кампания на Европейската централна банка за повишаване на лихвените проценти започва да се отразява на потребителите и да ограничава сектора на услугите. Това ще постави въпроси пред банката, която ще заседава в четвъртък, тъй като тя направлява борбата си с рекордната инфлация спрямо икономическите щети, които може да причини.

Съставният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната, изготвян от S&P Global и смятан за добър показател за общото икономическо състояние, е спаднал до осеммесечно дъно от 48,9 пункта през юли спрямо 49,9 пункта през юни. Това е под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването, и под всички очаквания в анкета на Reuters, която предвижда леко понижение до 49,7 пункта.

Най-големите икономики в света устойчиво буксуват В световен мащаб пък оптимизмът на производителите спада до най-ниското си ниво от декември насам
"Слабостта беше широко разпространена във всички сектори, но производственият отчете поредно лошо представяне", заявява Паоло Гриняни от Oxford Economics пред информационната агенция. "По всичко личи, че влошаването на макроикономическите условия е в ход и се разпространява от производството към други сектори. В нашия базов сценарий очакваме слаб растеж през втората половина на годината, но последните данни показват, че рискът от малко свиване на БВП на еврозоната през третото тримесечие се увеличава. Активността в Германия, най-голямата икономика в Европа, се сви през юли, което увеличава вероятността от рецесия през второто полугодие. Във Франция спадът също продължи и през юли, тъй като както секторът на услугите, така и производственият сектор се представиха по-зле от очакваното”.

В резултат на това еврото се понижава, а доходността на държавните облигации на блока спада след по-слабите от очакваното данни.

Частният сектор във Великобритания, която е извън еврозоната, през юли нараства с най-слабия си темп от шест месеца насам, тъй като поръчките за предприятията са в застой в условията на нарастващи лихвени проценти и все още висока инфлация.

HSBC: В САЩ предстои рецесия тази година, в Европа - през 2024 г.Според HSBC Asset Management макар и някои части от икономиката да са останали устойчиви досега, в момента балансът на рисковете
Плащане на цената

Индексът PMI в сферата на услугите в еврозоната спада до 51,1 пункта от 52,0 пункта, което е най-ниското му ниво от януари насам и се разминава с прогнозата на Reuters за 51,5 пункта.

Задлъжнелите потребители, които изпитват затруднения от нарастващите разходи по заемите и цените, намаляват разходите си, а индексът на новите предприятия в сферата на услугите се понижава под прага на рентабилност за първи път от седем месеца, посочва още информационната агенция.

Индексът на мениджърите по поръчките, обхващащ производствения сектор на блока, спада от 43,4 на 42,7, докато анализаторските очаквания са за леко повишение до 43,5 пункта.

Индексът за измерване на производството, който се използва за съставния PMI, спада до най-ниското си ниво от повече от три години, което се случва, въпреки че производителите намаляват обема на изостаналите си поръчки и намаляват цените си.

Задълбочаващата се икономическа криза поставя ЕЦБ пред сериозна дилема През юни бизнес растежът в еврозоната се забавя, а рецесията в производството се задълбочава
"Натискът върху производствените цени продължи да намалява, но това се дължеше почти изцяло на спада на разходите в производствения сектор, което от своя страна вероятно отразява по-ниските цени на енергията, както и подобрените условия на предлагане в световен мащаб", обяснява Джак Алън-Рейнолдс от Capital Economics.

По думите му въпреки че цените в сектора на услугите се оказват по-стабилни, всеки признак за отслабване на натиска вероятно ще бъде приветстван от ЕЦБ, която не успява да върне инфлацията към целевото равнище от 2% дори с най-агресивния график за затягане на политиката в историята си.

В четвъртък ЕЦБ се очаква да повиши отново лихвените проценти, което допълнително ще утежни положението на потребителите, смятат всички икономисти в анкетата на Reuters.