Инфлацията в Русия се покачва до екстремни нива след рязкото понижение на обменния курс на рублата.

Това твърди водещият икономист проф. Стив Ханке, който оценява настоящата годишна инфлация в Русия на 50% или 17 пъти над нивото, отчитано от Централната банка.

Ако оценките на проф. Ханке се потвърдят, Русия може да се сблъска с нерегистрирана инфлационна криза, докато войната с Украйна продължава, съобщава BusinessInsider.

"Според Централната банка на Руската федерация очакванията за инфлацията са скочили до 11,1% през юли. Днес аз измервам инфлацията с 50%, което е ~5,5 пъти повече от данните на Централната банка. Очакванията изглеждат твърде оптимистични", заяви в в Twitter професорът по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс".

Само за миналата седмица Централната банка на Русия повиши основните лихвени проценти с внушителните 100 базисни пункта до 8,5% в опит да овладее натиска върху потребителските цени.

"Инфлационните очаквания се повишиха. Тенденциите във вътрешното търсене и обезценяването на рублата от началото на 2023 г. значително засилват проинфлационните рискове", заяви Банката на Русия.

В търсене на печалби: Руските банки се насочват към вътрешния си пазар Според анализите може да се говори за почти пълна адаптация на банките в страната към предизвикателствата от 2022 г.

Нарастващата инфлация е само един от многото проблеми, пред които е изправена руската икономика. Още по-сериозни са рисковете от драматичния срив на излишъка по текущата сметка, рязкото поевтиняване на руската рубла и спадът на продажбите на автомобили, отбелязва BusinessInsider.

Най-сериозното предизвикателство обаче остава вълната санкции от западния свят, предизвикана от нахлуването в Украйна. Изследователи от Йейл дори заявиха, че руският президент Владимир Путин"канибализира" руската икономика в стремежа си да завладее Украйна.

"Лъвският пай от икономиката се контролира от държавата, енергийния и финансовия сектор, а Путин взема от началния капитал на тези предприятия, за да го използва като "бисквитка" за военната си каса", твърдят изследователите Джефри Зоненфелд и Стивън Тиан.

Руската автомобилна индустрия е един от секторите в икономиката, които са подложени на натиск.

Продажбите на автомобили в Москва са намалели с близо 75% след избухването на войната в Украйна. Спадът се дължи на комбинация от три фактора: рязко покачване на цените, намаляване на предлагането и влошаване на настроенията на потребителите. В същото време, броят на руснаците, които купуват автомобили с чужди марки - обикновено разглеждани като луксозни, почти е спрял.

Made in Москва? Защо новият „Москвич“ няма нищо общо със съветската класикаКитайските производители на автомобили завземат пазарен дял в Русия, възползвайки се от напускането на западните играчи

Западните санкции нанесоха сериозен негативен ефект и върху ключовия енергиен сектор след налагането на ценови ограничения и забрани, допълва BusinessInsider.

През юни Министерството на финансите на Русия съобщи, че приходите от данъци върху петрола и газа са намалели с 36% в сравнение с предходната година до около 571 млрд. рубли, а печалбите от суров петрол и петролни продукти са спаднали с 31% до 426 млрд. рубли.

Междувременно, валутата на страната се срина до 15-месечно дъно от 94,48 спрямо долара по-рано през юли, предизвикано от изтичането на капитали, свиването на данъчните приходи и намаляването на резервите на Централната банка.

"Рублата няма накъде да върви, освен надолу", заяви в Twitter Константин Сонин, икономист от Чикагския университет.

Опасенията за нестабилността на валутата предизвикаха вълна от вътрешни тегления от Централната банка, възлизащи на над 1 млрд. долара. В опит да се противопостави на негативните тенденции, външният министър на Русия призова страните от Югоизточна Азия да се откажат от долара и да използват местни валути за осъществяване на търговия, допълва в заключение BusinessInsider.