Браузърът Tor е символ на тъмната мрежа - място, където могат да бъдат наети наемни убийци или да се купят наркотици и оръжия, което в момента е препълнено със служители на закона, опитващи се да изловят престъпниците на местопрестъплението.

Реалността обаче е много по-скучна от това. А и по-сигурна, пише Engadget.

Onion Router, сега наречен Tor, е уеб браузър, насочен към защита на личните данни, който е управляван от организация с нестопанска цел. Можете да го изтеглите безплатно и да го използвате, за да пазарувате онлайн или да сърфирате в социалните мрежи, точно както бихте направили в Chrome, Firefox или Safari, но с допълнителен достъп до нерегистрирани уебсайтове, завършващи на .onion. Хората смятат, че това е "тъмна мрежа", тъй като сайтовете не се индексират от търсачките.

Но тези сайтове не са престъпно начинание по своята същност.

ЕС направи крачка напред към забраната на лицевото разпознаванеЩе бъдат забранени и технологиите, които класифицират хората въз основа на техния социално-икономически статус
"Това не е хакерски инструмент", казва Павел Зонев, директор на стратегическите комуникации в проекта Tor. "Това е браузър, който е също толкова лесен за използване, колкото и всеки друг браузър, с който хората са свикнали."

Точно така, въпреки често срещаните погрешни схващания, Tor може да се използва за всяко интернет сърфиране, което обикновено правите. Основната разлика при него е, че мрежата скрива вашия IP адрес и друга системна информация за пълна анонимност. Това може да звучи познато, защото така подхождат много хора към VPN мрежите, но разликата е в детайлите.

VPN мрежите са просто криптирани тунели, които скриват трафика ви от един скок до друг. Компанията, която стои зад VPN, все още може да получи достъп до вашата информация, да я продаде или да я предаде на правоприлагащите органи. Според Джед Крандал, доцент в Държавния университет на Аризона при Tor няма връзка между вас и трафика ви. Браузърът е изграден в "по-високите слоеве" на мрежата и пренасочва трафика ви през отделни тунели, вместо през един криптиран тунел.

Spotify плаща милиони заради нарушение на GDPR Според обвинението компанията не е информирала достатъчно ясно потребителите как използва техните данни
Въпреки че първият тунел може да знае някаква лична информация, а последният - сайтовете, които сте посетили, на практика няма нищо, което да свързва тези точки с данни, защото вашият IP адрес и друга идентифицираща информация остават в неизвестност.

Казано по-просто: използването на обикновени браузъри директно свързва вас и трафика ви, добавянето на VPN насочва тази информация през криптиран тунел, така че вашият доставчик на интернет услуги да не може да я види, а Tor разпръсква вашата самоличност и трафика ви за търсене, докато той стане почти анонимен и много труден за идентифициране.

Достъпът до неиндексирани уебсайтове добавя допълнителни предимства, като например сигурна комуникация. Макар че платформа като WhatsApp предлага криптирани разговори, в устройството може да останат следи, че разговорът се е състоял, ако някога бъде разследван, посочва Крандал. Комуникационните тунели на Tor са сигурни и е много по-трудно да се проследи, че разговорът някога се е състоял.

Нидерландия разследва Tesla за изтичане на данни на милиони потребителиАко бъде осъдена, компанията може да плати глоба до 4% от годишните си продажби, или около 3,26 млрд. евро
Други случаи на използване могат да включват запазване на анонимността на чувствителни групи от населението като имигранти без документи, опити за организация на протести на работното място, без компанията да разбере, жертви на домашно насилие, които търсят помощни ресурси, без насилникът да знае за това, или, както казва Крандал, желанието да правите неудобни търсения в Google, без свързаните с тях целеви реклами да ви следват завинаги.

Въпреки това допълнителните нива на сигурност могат да доведат до някои затруднения, като забавяне или по-дълго време за зареждане. Това може да се окаже проблем за някои потребители в зависимост от това какво правят онлайн, но по неофициални данни през последните години зареждането е станало много по-бързо и потребителите казват, че почти не забелязват разлика в сравнение с други браузъри.

Самир Патил, доцент в Училището по информатика в Университета на Юта, проучва това, като кара студенти и служители да изпробват Tor като основен браузър. "Лично аз бях много изненадан от това колко много сайтове и неща работят добре в браузъра Tor. Те не само работеха по предназначение, но и бяха достатъчно бързи", казва Патил.

Конспирации, пропаганда, омраза: Зад кулисите на социалните медииВсеки път, когато предлагат дезинформация, мрежите нарушават основно човешко право
Но дори и поверителността на личните данни онлайн да не е основната ви лична грижа, използването на Tor може да помогне за подпомагане на индустриите, които силно разчитат на нея.

“Като използвате анонимния и сигурен браузър, подкрепяте активисти, журналисти и личния живот на всички останали, защото колкото повече хора го използват, толкова по-сигурен става той”, категоричен е Патил. “Ако го използват само определени чувствителни групи, ще бъде по-лесно да се деанонимизират и в крайна сметка самоличностите да бъдат проследени. Когато сте един на милиард, които го използват, тази задача става почти невъзможна”.