Премиерата на "Барби" в Япония премина на фона на обществено недоволство.

Причината стана онлайн петиция, призоваваща холивудските студия Warner Bros и Universal Pictures, продуцент на "Опенхаймер", да спрат хаштаг кампанията "Барбенхаймер", която успя да превърне двете продукции в световен блокбастър, съобщава Reuters.

"Барби" събра над 800 млн. долара в световния боксофис, докато биографичната лента за бащата на ядрената бомба, както е известен физикът Дж. Робърт Опенхаймер, печели над 400 млн. долара.

Заради съвпадението на премиерната дата на двата филма, социалните мрежи бяха заляти от мемета и коментари с хаштаг "Барбенхаймер", които изобразяват Барби с Опенхаймер на фона на ядрени взривове.

„Барбенхаймер“ позлати боксофиса и сбъдна мечтата на ХоливудПремиерата на двата филма върна рекорден брой зрители в киносалоните този уикенд

Това обаче не е толкова забавно за зрителите в Япония, които скоро се готвят да отбележат 78-мата годишнина от атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки.

"Барби никога не трябва да бъде герой, който се радва на нещастие или трагедия.", заявяват инициаторите на петицията.

Хаштагът #NoBarbenheimer бързо се разпространи и беше споделен над 100 000 пъти, което накара японското подразделение на Warner Bros да отправи рядка публична критика към компанията, която след това се извини.

Мицуки Такахата, която озвучава Барби в дублираната японска версия, коментира в Instagram, че е силно разтревожена от меметата за "Барбенхаймер" и дори обмисля да се откаже от участието си в събитие за филма в Токио, планирано за 11 август.

Посланикът на САЩ в Япония Рам Емануел публикува снимка от срещата си в Токио с режисьорката на "Барби" Грета Гъруиг, но аудиторията реагира хладно на поста в социалните мрежи.

"Постът ви в този момент ще лази по нервите на много японци и още повече ще затвърди решимостта им никога да не отидат да гледат този филм", коментира потребител с никнейм tsuredzure, в платформата X, известна като Twitter.

За маркетолозите

Все още няма и официално обявена дата за премиерата на "Опенхаймер" в Япония.

Историята на филма разказва за създаването на атомната бомба и вече получи критики, че до голяма степен пренебрегва унищожителната сила на оръжието в Япония, което през Втората световна война изпепелява два големи града и убива над 200 000 души, допълва Reuters.