Днес повече от всякога е ясно, че продължителността на живота зависи в голяма степен от ежедневните навици, хранителната диета и физическите упражнения, но доскоро непубликувано проучване установява, че някои навици могат да увеличат живота ви с повече от 20 години, пише CNBC.

Изследването, представено миналия месец на годишната среща на Американското дружество по хранене, установява, че практикуването на осем здравословни навика на 40-годишна възраст е свързано с допълнителни 24 години живот за мъжете.

Подобни са и ползите за жените от включването на тези практики в живота им на 40-годишна възраст - 21 допълнителни години живот.

Енергийните напитки удължават живота? Тауринът е естествена аминокиселина, нивото на която намалява с възрастта, и основа на този тип безалкохолни


"Бяхме наистина изненадани колко много може да се спечели с приемането на един, два, три или всичките осем фактора на начина на живот", казва в прессъобщение Сюан-Май Нгуен, водещ автор на изследването и специалист по здравни науки в Министерството по въпросите на ветераните. "Колкото по-рано, толкова по-добре, но дори и да направите малка промяна през 40-те, 50-те или 60-те години, тя пак е полезна."

8 навика, които могат да добавят до 24 години към живота ви

Осемте навика, подредени по ред, като се започне от тези с най-голямо въздействие върху продължителността на живота, включват:

- Упражнения

- Да не сте пристрастени към опиоиди

- Избягване на тютюнопушенето

- Управление на нивата на стрес

- Спазване на здравословен хранителен режим

- Да не се напивате прекомерно

- Да давате приоритет на добрия сън

- Поддържане на положителни социални взаимоотношения

Дори добавянето само на един от тези навици към ежедневието, сочи проучването, е осигурило 4,5 или 3,5 години повече живот съответно за мъжете и жените. Два от тях добавят седем години живот за мъжете и осем години за жените.

Наблюдението разглежда начина на живот на повече от 700 000 американски военни ветерани на възраст от 40 до 99 години, които са участници в дългогодишно проучване, наречено "Програма за милион ветерани".

Дали човешкото дълголетие изобщо има граница?Да имаш торта за рожден ден със 100 свещи е хубаво, но в днешно време не е нищо особено


Липсата на физическа активност, употребата на опиоиди и тютюнопушенето са оказали най-голямо влияние върху продължителността на живота, като рискът от смърт се е увеличил с 30 до 45%, установява още то.

"Стресът, пиенето на алкохол, лошата диета и лошата хигиена на съня са свързани с около 20% увеличение на риска от смърт, а липсата на положителни социални взаимоотношения е свързана с 5% увеличение на риска от смърт", обясняват още от CNBC.

Добавянето на здравословните навици дори през 50-те и 60-те години носи положителен ефект.

"Никога не е късно да възприемете здравословен начин на живот", акцентира Нгуен.