Google се надява да привлече работниците си обратно в офиса с оферта за специален хотел в кампуса на компанията.

Служителите на пълен работен ден могат да резервират стая в хотел за 99 долара на вечер в рамките на "Лятна специална оферта", според материали, цитирани от CNBC.

В описанието се посочва, че офертата ще продължи до 30 септември с надеждата, че "ще улесни прехода на служителите на Googlе към хибридното работно място".

Тъй като промоцията е за неодобрени командировки, компанията няма да възстановява разходите за престоя, а ще изисква от служителите да използват личните си кредитни карти, се казва в описанието.

"Представете си само, че няма да пътувате до офиса сутрин, а ще имате допълнителен час сън и по-малко напрежение. След това може да излезете от стаята и бързо да си вземете вкусна закуска или да направите тренировка преди началото на работния ден.", се казва в рекламата.

В края на работния ден "бихте могли да се насладите на спокойна вечер на терасата на покрива или да се впуснете в някоя от забавните местни дейности".

Google разрешава срещите на открито Плановете за завръщането на хората в офисите са далеч по-сложни, отколкото това да изпратиш всички да работят от домовете си

Хотелът, собственост на Google, се намира в по-новия кампус в Маунтин Вю, Калифорния, който беше открит миналата година. С площ от 42 акра той е в съседство с изследователския център Ames на НАСА и има капацитет да побере 4000 служители, заявиха от компанията при откриването му.

Районът на залива на Сан Франциско се характеризира с едни от най-високите цени на недвижимите имоти, което се дължи отчасти на ограниченото предлагане на жилища поради съществуващи от десетилетия ограничения за зониране и на повишеното търсене, по-голямата част от което идва от високоплатените технологични работници и ръководители от технологичната индустрия, допълва още CNBC.

Маунтин Вю е с особено силен недостиг на жилища и съдържа големи площи от корпоративни офиси – много от които са собственост или са наети от Google.

Говорител на Google отбеляза, че редовно провеждат специални оферти за служителите, за да се възползват от пространствата и удобствата на компанията.

„Живеят повече, работят по-малко“ - с какво се примиряват работодателите?Дори когато заетостта расте бързо, служителите работят по-малко часове сега, отколкото през 2019 г.

При цена от 99 долара на нощ хотелът би възлизал на около 3000 долара на месец, посочват служителите във вътрешни дискусии, разгледани от CNBC. Един от тях дори смята, че удобствата на хотела не са за пренебрегване, но не всички са съгласни с мнението му.

Друг смята, че все още е твърде скъпо. "Ако цената е около 60 долара на вечер, това може да бъде добра алтернатива на апартаментите, но 99 долара? Не, благодаря."

"Напълно бих го направил, ако отговаряше на определен профил: напълно обзаведен, неограничена храна, платени комунални услуги, плюс почистване всеки ден", пише друг служител.

Трети пък изказва хипотезата, че този ход може да е начин да се намалят свободните места в хотела, след като Google намали бюджетите за корпоративни пътувания.

Голямото напускане приключи. Какво значи това за бизнесаСъбитието беше безпрецедентно и поразително на фона на глобалната несигурност

Миналата година Google започна да връща повечето служители във физическите им офиси три дни в седмицата след промени в плановете, които бяха усложнени от рязкото повишаване на броя на инфекциите с Covid-19. Въпреки това, посещаемостта беше рядка, тъй като работниците се отдръпнаха, позовавайки се на високите разходи за жилища в близост до офисите и по-високата производителност при работа от разстояние, което кореспондираше с рекордните печалби на компанията.

През юни компанията стана по-строга, обявявайки нови принудителни мерки. Ръководителят на отдел "Човешки ресурси" на компанията дори помоли вече одобрените дистанционни работници да преразгледат статута си и да се присъединят към колегите си в офиса, допълва CNBC.