Федералните регулаторни агенции са наложили глоби на 11 финансови институции в размер на общо 549 млн. долара за използване на приложения за съобщения "извън техните собствени канали" (WhatsApp, iMessage, Signal и текстови съобщения) за разговори относно сделки и други дейности, съобщава Engadget.

Законите за ценните книжа на САЩ изискват от инвестиционните посредници и банките да съхраняват записите на комуникациите и да гарантират, че служителите извършват дейност само по разрешени канали.

"Компаниите не са съхранили или запазили значителна част от тези комуникации извън собствените си канали, в нарушение на федералните закони за ценните книжа", пише в изявление по случая на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC).

UBS изплаща $388 млн. на регулатори след провал на Credit Suisse Това е само първото от редица задължения, които UBS може да се наложи да плати


Компаниите от Уолстрийт са глобени с над половин милиард долара за това, че са използвали приложения за съобщения вместо електронна поща, одобрени комуникационни канали или други лесно архивируеми системи. В списъка на санкционираните от SEC са Wells Fargo (125 млн. долара), BNP Paribas (35 млн. долара), SG Americas Securities (35 млн. долара), BMO Capital Markets (25 млн. долара), Mizuho Securities (25 млн. долара), Houlihan Lokey Capital (15 млн. долара), Moelis & Company (10 млн. долара), Wedbush Securities (10 млн. долара) и SMBC Nikko Securities America (9 млн. долара).

Междувременно Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) е наложила глоби на Wells Fargo (75 млн. USD), BNP Paribas (75 млн. USD), Société Générale (75 млн. USD) и Bank of Montreal (35 млн. USD).

"Подобни пропуски при воденето на регистрите подкопават способността ни да упражняваме ефективен регулаторен надзор, често за сметка на инвеститорите", коментира Санджай Уадва, заместник-директор по правоприлагането на SEC. "Посланието на Комисията не би могло да бъде по-ясно - изискванията за водене на документация и надзор са фундаментални и регистрантите, които не спазват тези основни регулаторни задължения, го правят на свой собствен риск", добавя и директорът на отдела за правоприлагане на CFTC Иън Макгинли.

Deutsche Bank ще плати $75 млн. на жертвите на ЕпстийнБанката е обвинена, че се е облагодетелствала от канал за трафик на млади жени със сексуална цел


Федералните регулатори заявяват, че всички организации са признали фактите за неодобрените комуникации, съгласявайки се с наказанията. "Както е описано в заповедите на SEC, компаниите признаха, че поне от 2019 г. насам техните служители често са комуникирали чрез различни платформи за съобщения на личните си устройства, включително iMessage, WhatsApp и Signal, относно дейността на работодателите си", пише в изявлението на SEC. "Компаниите не са запазили или съхранили значителна част от тези комуникации, в нарушение на федералните закони за ценните книжа. Като не са поддържали и съхранявали изискваните записи, някои от организациите вероятно са лишили Комисията от достъп до тези комуникации при различни разследвания."

И двете правителствени агенции подчертават, че проблемът е широко разпространен и не се ограничава до служители на най-ниско ниво. "Случаят засяга служители на различни нива, включително ръководители и висши изпълнителни директори", посочват от SEC.